Назад

Ръководствата на българските и турските митници ще проведат среща през септември


Директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев ще посети Истанбул, където ще се срещне с ръководството на турската митническа администрация. Очаква се визитата да се осъществи още идния месец. Покана за нея бе получена при посещението на г-жа Синем Таштан - съветник към Търговската секция на Посолството на Република Турция, в Централното митническо управление. По време на срещата й с директора на Агенция „Митници“ и неговите заместници бе подчертано още традиционно отличното сътрудничество между двете митнически администрации както на управленско, така и на експертно ниво.

Улесняване преминаването на товарния трафик е един от важните въпроси за двете администрации като продължава да се работи по редица проекти, включително обособяване на входящо трасе за хладилни камиони на ГКПП Капитан Андреево и увеличаване капацитета на ГКПП Лесово. Беше отчетено също, че това лято се наблюдава особено засилен  транзитен за България трафик на леки автомобили от и до Турция. Причина за това е Ковид пандемията, която е отложила пътувания от 2020 г. за настоящата година.

Обсъдена бе и темата за въведените наскоро от Турция електронни сертификати и нови образци на печати за сертификати за движение EUR. 1, EUR-MED, A.TR и за сертификатите за непреференциален произход. Към настоящия момент освен електронни документи пред митническите органи на Република България биват представени и сертификати, издадени на хартиен носител и заверени с предходните образци на митнически печати. Очаква се този междинен период да приключи скоро и целият документооборот да бъде спрямо новите разпоредби на турските митници, което ще ускори и обработката на сертификатите и ще облекчи икономическите оператори.