Назад

Заместник-министър по международно сътрудничество на Република Южна Африка посети БТПП



Алвин Буетес, зам.-министър по международно сътрудничество на РЮА, посeти БТПП и участва във виртуална среща с представители на български компания от сферата на информационните технологии. В срещата взеха участие Н.Пр. Табо Тахе, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в София, както и Мая Маринова, изпълнителен директор на БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании.

Срещата бе открита от председателя на Палатата Цветан Симеонов с приветствие към участниците и изказване на специална благодарност към посланика за активно съдействие при  реализирането на посещението на зам. министъра в София в настоящия труден период на световна пандемия. Бе подчертана добрата съвместна работа на палатите на двете страни за установяване на контакти между заинтересовани фирми и за развитие на търговските и инвестиционни процеси между тях.

Алвин Буетес заяви, че РЮА като страна с най-напредналата и модернизирана икономика в Африка се явява врата за българските стоки и услуги към целия Африкански континент. 180 от водещите 500 световни компании по класацията на  Форчън Глобал 500  имат свои представителства  в страната.

Южноафриканската икономика поддържа стабилен растеж, като за последните три години инфлацията не надвишава 3 – 6%.  Южна Африка е едновременно най-големият  вносител  и износител на африканския континент. Във връзка със зелената сделка Буетес предложи български компании от сферата на ВЕИ да си сътрудничат с партньори от Южна Африка, където по подобие с България са силно зависими от полезни изкопаеми за задоволяване нуждите на своята енергетика.

Друг много перспективен сектор за сътрудничество между компании от двете страни е автомобилната индустрия. Страната е член на Африканския съюз, което също е предпоставка за стъпване на български компании на африканския пазар и използване на редица предимства при търговия с останалите страни- членки на Съюза.

Приветствие към участниците отправи и Н.Пр. Табо Тахе, извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка, който потвърди готовността на посолството да съдейства и занапред при организиране на бизнес делегации, срещи и други полезни двустранни инициативи.

Мая Маринова, изпълнителен директор на БАСКОМ, представи накратко дейността и приоритетите на Асоциацията на софтуерните компании в България. Срещата завърши с дискусия на участниците по актуални теми на двустранното икономическо сътрудничество.