Назад

Люк Фрииден е новият председател на Асоциацията на европейските търговски палати


В края на миналата седмица се състоя общо събрание на Асоциацията на европейските търговски палати /Eвропалати/. Цветан Симеонов, председател на БТПП, бе преизбран за член на Борда на организацията, а Георги Стоев, член на УС на БТПП - за член на Комитета по бюджет.

Събитието бе открито от Кристоф Лайтл, досегашен председател на Европалати, който обобщи, че е удовлетворен от резултатите от изминалата година и своя мандат.

Люк Фрииден бе избран за председател на Европалати за следващите две години, като поема поста от 1 януари 2022 г. Фрииден е председател на Люксембургската търговска палата от 2019 г. Той е член на борда на няколко компании и практикуващ юрист. От 1998 до 2013 г. заема постовете на министър на правосъдието и министър на финансите на Люксембург.

Люк Фрииден представи своите приоритети, сред които на първо място е възстановяването на бизнеса след пандемията. „Подсилването на Единния европейски пазар е ключово за устойчивостта на европейските предприятия. Участието на всички членове на Европалати в стабилен и ориентиран към резултати диалог с европейските институции е много важно за успешния преход - зелен и дигитален за компаниите“, каза той.
Европейските палати преизбраха заместник-председателите на Европалати - ръководители на националните организации на Чехия, Ирландия и Швеция.

Асоциацията на европейските палати подготвя обширна програма за следващата година, в която активно ще се включи Българската търговско-промишлена палата и регионалните палати в страната.