Назад

Временно управляващият Посолството на Иран в София посети БТПП



Н.Пр. Хашем Насири, временно управляващ Посолството на Иран в София, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.  На срещата бе  дискутирано състоянието и развитието на двустранните търговско – икономически отношения. Бе изтъкнато, че през тази година се отбелязва 125-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Иран.

Създадена е широка институционална рамка на българо-иранските отношения. Функционират редица механизми за секторно сътрудничество, сред които: Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Смесена комисия в областта на транспорта,  Смесена комисия в областта на енергетиката и др.

Временно управляващият информира за работата по подготовката на 20-та Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която предстои да се проведе през следващата година в Техеран. Предвижда се  в рамките на Комисията да се състои и двустранен бизнес форум, като БТПП ще окаже съдействие по организацията на форума, на който ще се представят възможностите за търговия на Иран и България като член на ЕС. Насири заяви, че от иранска страна се констатира желание за внос в страната на традиционни български стоки като машини за обработка в селското стопанство, добре познати на местния пазар от предишни години.  

По информация на Министерството на икономиката и индустрията през 2021 г. двустранната търговия между България и Иран достига 171.5 млн. щ.д., което е ръст от 28% спрямо 2020 г., като търговското салдо е положително за България. Българският износ е на стойност 101.0 млн. щ.д., което е спад от  (-8.1% ) спрямо 2020 г. Вносът от Иран за 2021 г. е на стойност 70.5 млн. щ.д., с  ръст от близо 194%. 

Българският износ към Иран  включва:

Подемна и складова техника, електрокари и мотокари, фармацевтични продукти, фуражи, ветеринарномедицински продукти, изделия, машини и технологии за млечната промишленост, металообработващи машини, дървообработващи машини, минна техника, зърнено – житни култури, слънчоглед, хранителни продукти, контролно – измервателна, лабораторна и аналитична апаратура, дървесина (MDF и ПДЧ).

От Иран към България се насочват:

Облицовъчни камъни, петрохимически продукти, битум, парафин, цимент, минна техника, керамични плочи, мебели, осветителни тела, строително стъкло и стъклени изделия, радиатори и авторадиатори, изолационни материали за строителство, килими, ядки и сушени плодове, сезонни плодове, доматено пюре, плодов концентрат, фаянс, теракот, цветя.