Назад

Около 10% от фирмите у нас признават, че имат преки финансови загуби вследствие на кибератаки


„Около 10% от фирмите у нас признават, че има преки финансови загуби вследствие на кибератаки, но причината може и да не е кибератака, а по-скоро измама, в която се използват цифрови средства.“ Това каза Националният координатор по киберсигурност Петър Кирков в ефира на БНТ. Той даде пример и с най-разпространения тип  email измами: „Една от разпространените измами е чрез влизане в email, за да се подправи фактура, която е получена. На нея се слага банковата сметка на измамника и по този начин преводът отива не към легитимната фирма, която е предоставила стоки и услуги, а към измамника.“

Петър Кирков, който е и директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в МЕУ отбеляза, че има ръст от 20 % на кибератакуваните фирми в сравнение с миналата година. По думите му, това е естествен процес поради факта, че бизнесът и частният сектор се дигитализират все повече. „Скоростта на докладване е много важна, защото при една такава измама, парите трябва да минат през няколко банкови сметки, за да бъдат заличени следите. Ако пострадалата фирма докладва, МВР има механизми, с които да спрат тези загуби.“, уточни още той. 

Според Националния координатор по киберсигурност с приемането на Директива NIS-2 на ЕС ще бъде постигната по-сигурна интернет среда. Директивата ще разшири обхвата на Закона за киберсигурност до 17 сектора, включително голяма част и от частния сектор. По този начин ще се наложат минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност за голяма част от бизнеса.