Назад

Обсъжда се създаване на Българо-алжирски бизнес съвет


Новоназначеният посланик на България в Алжир Марияна Бояджиева посети Българската търговско-промишлена палата и обсъди с председателя Цветан Симеонов възможностите за създаване на смесен бизнес съвет, който да подкрепя двустранните търговски и инвестиционни отношения.

Председателят на БТПП информира, че партньори на БТПП в Алжир са Алжирската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на алжирските работодатели, с които има подписани споразумения за сътрудничество. Симеонов подчерта, че има нужда от обновяване на тези документи и това може да се осъществи в следващите месеци при размяна на бизнес посещения или в рамките на виртуални срещи.

Посланик Бояджиева бе запозната с контактите на БТПП с български компании, които имат интереси в Алжир, по-специално от областите: машиностроене, електроника и електротехника, машини и съоръжения за селското стопанство и др.

Предстоят няколко инициативи от двете страни за разширяване на търговските връзки след пандемията. БТПП ще информира допълнително относно различните дейности.

При интерес за включване в бъдещ Българо-алжирски бизнес съвет компаниите могат да се свържат с БТПП, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", e-mail: interdpt@bcci.bg, тел.: 02 8117 489.

------------------
По данни на Министерството на икономиката и индустрията стокообменът между двете страни се характеризира с непостоянно равнище. През последните години износът ни минава през посредници и трети държави, което ни кара да отчитаме, че реалният износ е по-висок от отчетения. През първите шест месеца на 2021 г. стокообменът между Република България и Алжирската демократична и народна република възлиза на 54.6 млн. щ.д. като отбелязва ръст от 17.2 % спрямо същия период на 2020 г. Българският износ възлиза на 39.0 млн. щ.д. (спад с 11.0%), а вносът достига 15.6 млн. щ.д. (ръст от 473%).