Назад

Представяне на възможностите за бизнес между България и Узбекистан



Българската търговско-промишлена палата бе домакин на Кръгла маса на тема „Представяне на възможностите за бизнес между България и Узбекистан“, организирана съвместно с Дружеството за приятелство „България – Узбекистан“.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства делегацията от Узбекистан и подчерта, че посещението е в момент, когато отпадат ограниченията от Ковид и има възможности за плавно възстановяване на контактите и сътрудничеството между двете страни. Той сподели факти от най-новата история на съвместното партньорство България – Узбекистан на ниво търговски палати и бизнес организации. Обемът на двустранната търговия е скромен, но има върху какво да се концентрираме, за да балансираме стокообмена, сподели Симеонов. Председателят на БТПП информира узбекските представители на държавни и частни организации, че 18 компании с капитал от Узбекистан вече са регистрирани в Палатата, както и 18 търговски представителства на узбекски предприятия. Той направи подробен обзор на възможностите и информацията, които БТПП предлага на фирмите, за да бъдат уверени в международните си търговски връзки.

Проф. Тошко Кръстев, председател на Дружеството за приятелство „България – Узбекистан“, също се обърна към участниците в срещата и изрази надежда, че подкрепата на двете държави, търговските палати и бизнеса ще доведе отново до резултати в икономическите отношения. Той сподели, че основната цел на събитието да се търсят среда и възможности за развитие на двустранния бизнес, да се създават контакти и партньорства.

Участващият в делегацията представител на ТПП на Узбекистан Туранбек Махаматдинов информира, че организацията има намерение да отвори свое представителство в България, което да подпомогне задълбочаването на икономическите връзки. Той направи подробно представяне на икономическия профил на Узбекистан.

Петър Младенов, гл.ек сперт от Българската агенция за инвестиции, представи икономическата среда в страната и секторите, с които можем да се похвалим, сред които ИКТ, автомобилна индустрия, мехатроника и др. 

В събитието участваха над 30 представители на институции и предприемачи от България и Узбекистан с интереси в следните области: алкохол, тютюн и развитие на лозарството, лека промишленост, информационни технологии, финансови инструмeнти и платежни системи, международна търговия, туризъм.