Назад

Преглед на българо-саудитските икономически отношения


Почетният председател на Българо-саудитския бизнес съвет при БТПП (БСБС) Мохамед Сакър посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

По време на разговора бе дискутирано актуалното състояние на търговско-икономическите отношения между България и Кралство Саудитска Арабия и активизирането на дейността за подпомагане на бизнес отношенията с помощта на двустранния Бизнес съвет. В тази посока БТПП си партнира успешно и със Съвета на Саудитските палати на база на меморандум за сътрудничество от 2011 г. Двустранните делови интереси са в секторите: информационни технологии, туризъм, възобновяеми енергийни източници, селско стопанство, строителство, здравеопазване, застраховане, адвокатски услуги, строителство, хранително-вкусова промишленост и др. Български фирми участват на най-голямото изложение за храна и земеделски продукти в Саудитска Арабия - Saudi Agro-food.

В контекста на концепцията „Визия 2030“ за развитие и модернизация на Саудитска Арабия се очакват възможности български компании да допринесат за осъществяване на тази визия.

Според предварителните данни на Министерството на икономиката за първото шестмесечие на 2021 г., износът от България достига 147.2 млн. щ. д., което е значителен ръст от над 154% в сравнение със същия период на предходната година. Вносът от Саудитска Арабия е на стойност 43.7 млн. щ. д., като и тук се бележи ръст от над 57% в сравнение с периода за 2020 г. Стокообменът между двете държави е на стойност 191.0 млн. щ. д., като и тук статистиката отчита ръст от около 123% в сравнение със същия период за миналата година.

При желание за бъдещо сътрудничество със Саудитска Арабия заинтересованите компании биха могли да заявят своя предварителен интерес и да потърсят съдействие от Дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на тел. 02/8117421 и имейл: irelations@bcci.bg.