Назад

НСИ: 96% от нефинансовите предприятия с 10 и повече заети лица имат достъп до интернет


През 2021 г. 96.1% от нефинансовите предприятия с 10 и повече заети лица имат достъп до интернет. С фиксирана интернет връзка разполагат 85.7% от предприятията, като при 39.8% максималната скорост за сваляне на данни е по-висока от 100 Mbps. Близо две трети (63.4%) от предприятията с 250 и повече заети лица разполагат със скорост за сваляне на данни по-висока от 100 Mbps.

През 2021 г. 58.4% от предприятията предоставят на служителите си преносими устройства, даващи възможност за мобилна интернет връзка чрез мобилните телефонни мрежи, което е с 5.5 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.

Относителният дял на заетите лица в предприятията, които разполагат с достъп до интернет, е 36.8%, а 17.6% използват преносими устройства с мобилна интернет връзка за служебни цели. Най-много заети лица използват интернет и преносими устройства с мобилна връзка в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - съответно 92.3 и 54.6%.

Използване на уебсайт

През 2021 г. 51.9% от предприятията разполагат със собствен уебсайт, като най-голям е техният дял при фирмите с 250 и повече заети лица - 87.7%. На своя уебсайт предприятията основно предоставят следните функционалности: информация за предлаганите стоки и услуги - 77.2% 1 ;  връзка или препратка към профила си в социална медия - 35.0%;  възможност за онлайн поръчки или резервации на стоки и услуги - 24.1%;  проследяване или проверка на статуса на направените поръчки - 14.9%.

Използване на социални медии

През 2021 г. 38.9% от предприятията използват различни видове социални медии, за да развиват дейността си и да разширяват своето присъствие в интернет, като относителният им дял се е повишил с 5.1 процентни пункта в сравнение с 2019 година. Най-популярни са социалните мрежи (Facebook, LinkedIn, Xing, Yammer и др.), в които 37.9% от предприятията поддържат свой профил, следвани от уебсайтовете за споделяне на мултимедия (YouTube, Instagram, Flickr, SlideShare, Pinterest, Snapchat и др.) - 11.9%.

Използване на компютърни услуги в облак (cloud computing)

През 2021 г. 12.8% от предприятията използват платени компютърни услуги в облак, за да оптимизират бизнес процесите си, като основни потребители са големите предприятия с повече от 250 заети лица (44.6%). Основните цели, за които предприятията използват облачните решения, са:  електронна поща - 79.7% 1 ; съхранение на файлове - 67.7%; офис софтуер - 60.2%.

Интернет на вещите/нещата (Internet of Things)

Интернет на вещите се отнася до взаимносвързани устройства, наричани още интелигентни или смарт устройства, които събират и обменят данни помежду си и могат да бъдат наблюдавани или контролирани дистанционно по интернет. През 2021 г. 15.0% от предприятията използват различни видове взаимносвързани устройства или системи с цел оптимизация на бизнеса.

Електронна търговия

Електронната търговия представлява покупка или продажба на стоки и услуги по интернет и може да бъде осъществена чрез уебсайт, уебприложение или чрез автоматизиран обмен на данни (съобщения от тип EDI). През предходната 2020 г. 11.8% от предприятията продават стоки и услуги онлайн, а реализираният оборот от електронна търговия възлиза на 6.2% от общия им оборот. Относителният дял на тези, които осъществяват уебпродажби чрез собствен уебсайт или приложение, е 8.4%, а на използващите електронни пазари за търговия със стоки и услуги по интернет като eBay, Booking.com, Amazon, Alibaba, eMAG и др. - 4.4%. Електронни продажби чрез съобщения от тип EDI извършват 2.0% от предприятията. От предприятията, които осъществяват уебпродажби, 97.2% продават стоки и услуги на клиенти от България, 32.5% на клиенти от държави - членки на ЕС, а 21.4% имат клиенти от други държави. За десетгодишен период относителният дял на предприятията, които продават стоки и услуги чрез електронна търговия, се е увеличил близо два пъти.

Влияние на COVID-19

Пандемията от COVID-19 постави сериозни предизвикателства пред бизнеса и наложи предприемането на мерки за повишаване на гъвкавостта на работния процес. През предходната 2020 г. в предприятията са настъпили следните промени по отношение на отдалечения достъп: · при 17.2% са се увеличили заетите лица, които имат отдалечен достъп до служебната електронна поща; · при 14.7% са се увеличили заетите лица, които имат отдалечен достъп до ИКТ системите на предприятието (различни от електронна поща); · при 23.3% се е увеличил броят на проведените отдалечени работни срещи. При по-голямата част от предприятията тези промени са предизвикани изцяло от пандемията от COVID-19.

Пълните данни на НСИ  ТУК