Назад

НСИ: Слаб ръст на промишленото производство през октомври


През октомври промишленото производство за увеличава за пети пореден месец, оборотите в търговията на дребно нарастват за втори пореден месец, докато строителството се свива за пръв път от три месеца насам, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство се увеличава през октомври с 0,7% спрямо септември, когато нарасна с 1,3%, като това представлява непрекъснато подобрение на промишлеността от юни 2021 г. насам.

Производственият растеж се дължи най-вече на увеличение с 9,9% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато добивната промишленост се свива със 7,8% спрямо месец по-рано, а преработващата промишленост - с 0,2 на сто.

Спрямо годината по-рано (октомври 2020 г.) промишленото производство нараства с 9,7% за втори пореден месец, като най-солиден ръст от цели 52,3% отчита производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, добивната промишленост се повишава с 19,1%, а преработващата - с 3,5 на сто.