Назад

2021 - година на върхове след спадовете и постижения в света на труда


За първи път в историята си Международната конференция на труда се проведе онлайн - повече от 4000 участници от 187 страни

Равносметката на Международната организация на труда
 

Отминаващата 2021 г. беше поредната важна година за Международната организация на труда (МОТ), поради продължаващата пандемия от COVID-19.

Организацията отчита върхове след спадовете, постижения и моменти за размисъл. Международната организация на труда акцентира върху следните дейности и събития през 2021:

  • 2021 е обявена за Международната година за премахване на детския труд. Данните, публикувани през юни, показват, че за първи път от 20 години броят на децата, които се трудят, се е увеличил до 160 милиона в световен мащаб, като милиони са изложени на риск поради въздействието на кризата с COVID-19.
  • Протоколът за принудителен труд постигна 50 ратификации през март. Протоколът задължава правителствата да предприемат ефективни мерки за предотвратяване на принудителния труд, защита на жертвите му и осигуряване на достъп до правосъдие и средства за защита, включително обезщетение.
  • За първи път в историята си Международната конференция на труда се проведе онлайн, поради ограниченията, причинени от пандемията. МКТ беше разделена на две сесии – през май/юни и ноември/декември и включи повече от 4000 виртуални участници от 187 държави-членки.
  • Делегатите на Международната конференция на труда през юни приеха Глобален призив за действие за ориентирано към човека възстановяване от кризата с COVID-19, което е приобщаващо и устойчиво. Документът дава приоритет на създаването на достойни работни места за всички, разглежда неравенствата, причинени от кризата, и насърчава международното сътрудничество.
  • Конвенция № 190, първият международен договор за насилие и тормоз в сферата на труда, влезе в сила на 25 юни 2021 г. Тя признава правото на всеки да работи, свободен от насилие и тормоз, и предоставя обща рамка за действие. МОТ стартира глобална кампания за насърчаване на нейното ратифициране и прилагане.
  • ООН и МОТ създадоха „Глобален акселератор “ през септември, за да помогне за финансирането за създаване на 400 милиона работни места и да разшири социалната закрила до 4 милиарда души, които в момента нямат покритие.

Годината на МОТ в снимки: ТУК.