Назад

БТПП - партньор на конкурса за работодатели на бежанци и мигранти


Асоциация за развитие на София, Столична община, Каритас София и представителството на ВКБООН в България връчиха първите награди за отговорни работодатели на бежанци и мигранти по повод международния ден на мигранта – 18 декември*. Наградите целят да отличат фирми, които назначават и задържат мигранти в екипите си, да им дадат обществено признание за насърчаване на многообразието и включването на работното място и да популяризират добрите практики за професионално развитие на всеки.

Наградите са част от дейността на новото Бюро за информация и услуги за чуждестранни граждани, което се създаде и заработи от октомври тази година с общите усилия на СО, АРС, БЧК, с подкрепата на Пазари Възраждане и ВКБООН, съфинансирано от ЕС чрез Фонд Убежище, миграция и интеграция по проект Свързване. 

КНСБ, БТПП, членовете на Работната група по интеграция събираха номинации, а организациите-инициатори избраха и победителите в 5 категории – области, особено релевантни за успешната интеграция на чуждестранните граждани. Победителите през 2021 г. имат съществен принос да намалят бариерите пред мигрантите на трудовия пазар и да подпомогнат интеграцията и разбирателството в общността на София и околностите й.

В категория устойчив ангажимент към служители-мигранти бе отличена фирмата Конвой-Уорлд АД, водещ производител и дистрибутор на стоки за бита с производствена база в района на Нови Искър. Фирмата вече повече от 5 години наема търсещи закрила и получили статут граждани на трети страни. Освен така нужната работа, като социален отговорен работодател Конвой предоставя адрес, жилищно настаняване и цялостна подкрепа с други необходими услуги като записване в детска градина, личен лекар и др. В момента в Конвой работят 4 служители от Сирия и Пакистан.

В категория зелени работни места за граждани на трети страни наградата получи Франсизкуп  – дружество, което се занимава с рециклиране на стартери и алтернатори и тяхната продажба в страната и чужбина.  В момента във Францизкуп работят 3 момчета от Афганистан. Компанията им предлага и безплатно жилищно настаняване. 

В категория „работодател с отношение към майките и жените“ наградата получи Ейнджъл Бейби ООД, фирма за дрешки за деца от 0-4 години и текстил за детската стая. Тази година Ейнджъл Бейби ООД нае 3 жени от Афганистан и Йемен и е в очакване на разкриване на още 2 работни позиции за уязвими жени. Има желание за наемане и на квалифицирани  мъже.

В категория „съчетаване на работа и учене“ победи Ортотех ООД, най-големият български производител на ортопедични медицински изделия. В момента в Ортотех работят 2 момчета от Афганистан, на които се предоставя не само обучение на работното място, но и възможност да съвместяват работния процес с курсове по български език.

В категория „работа в екип“ отличието отиде при  ТераСтоун, българска компания с предмет на дейност внос, дистрибуция и директна продажба на гранитогрес, подова керамика, санитарен фаянс, технически мрамор и гранит.  В ТераСтоун работят 3 души от Сирия, които получиха пълна подкрепа и приемане от екипа.

--------

* На 18 декември 1990 г. ООН приема Международната конвенция за защита на правата на работниците-мигранти и на членовете на техните семейства.