Назад

Предложение за транспониране на международното споразумение за минимално данъчно облагане на многонационалните дружества


Европейската комисия предложи директива, с която се гарантира минимална ефективна данъчна ставка за глобалните дейности на големи многонационални групи. С предложението се изпълнява ангажиментът на ЕС да предприеме изключително бързи действия и да бъде сред първите, изпълнили неотдавнашното историческо глобално споразумение за данъчна реформа, което има за цел да внесе справедливост, прозрачност и стабилност в международната рамка за корпоративно данъчно облагане.

Предложението се придържа тясно към международното споразумение и определя как принципите за ефективна данъчна ставка от 15 %, договорена от 137 държави, ще се прилагат на практика в рамките на ЕС за всички многонационални компании с повече от 750 млн. евро комбинирани финансови приходи.

За да влезе в сила законодателството всички държави членки на ЕС ще трябва да постигнат единодушно съгласие в Съвета. Европейският парламент и Европейският икономически и социален комитет също ще трябва да бъдат консултирани и да дадат своето становище.

Подробностите ще откриете в съобщението тук.