Назад

Разширяване на икономическото партньорство с Етиопия



Председателят на БТПП се срещна с Н.Пр. Адем Мохамед Махмуд, новоназначен посланик на Федерална демократична република Етиопия в Анкара, акредитиран за България. В срещата взеха участие и Йоханес Тесема, съветник в Посолството на Етиопия в Турция, и инж. Сейфе Бекеле У Арегай, почетен консул на Етиопия в нашата страна.

Тема на разговора бяха възможностите за разширяване на икономическото партньорство, основано на традиционно добрите отношения между България и Етиопия. Посланик Адем Мохамед се запозна с работата на Българската търговско-промишлена палата и с контактите й с партньорски организации от Африка.  Той отбеляза, че има потенциал за сътрудничество в следните сектори: строителство, минно дело, телекомуникации, хранително-вкусова промишленост, възобновяема енергия, лека промишленост и др. Етиопия произвежда и предлага кафе, сусам, цветя, подправки и много други суровини и стоки.

Цветан Симеонов потвърди готовността на БТПП да съдейства за свързване на компаниите от двете страни. Сътрудничество в това отношение осъществява и почетният консул инж. Сейфе Арегай, с когото вече бе проведена среща през месец април т.г.

При интерес за установяване на контакти с партньори от Етиопия, българските компании могат да се свържат с БТПП, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", e-mail: interdpt@bcci.bg.