Назад

Кариерен форум за украински граждани „Бизнесът подава ръка“


В столичния Интер Експо Център бе проведен кариерен форум за украински граждани „Бизнесът подава ръка”, организиран от Върховния комисариат за бежанците на ООН и 11 партньорски НПО. Събитието събра на едно място 40 работодатели и близо 300 интересуващи се от работа граждани на Украйна с цел да се осигури възможност за директен контакт между тях и шанс на украинците за плавна адаптация в новата социална среда. Българската търговско-промишлена палата винаги е подкрепяла подобни събития, насочени към намиране на работа и достъп до пазара на труда на пристигналите у нас украински граждани.

"Интересът към форума е много голям и от двете страни" - сподели за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Ива Парцалева от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН):

"Ние пуснахме заявки за участие преди около две седмици и за този период получихме заявки от 70 компании с много разнообразен профил от различни сектори. От другата страна на този етап имаме над 300 регистрирани украински бежанци, като очакваме да дойдат и повече, тъй като не всички ще се регистрират предварително".

В официалното откриване на форума участваха заместник-министърът на труда и социалната политика Жулиета Върлякова и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов.

Във форума се включиха компании от всички икономически сектори, предлагащи позиции основно в ИТ сферата, кол центрове,  ресторанти и хотели, а също и работни места, за които  не се изисква специфично образование.

„Признателен съм за възможността да се включим в днешния форум, тъй като това е още една възможност за Агенцията по заетостта да окаже съдействие на бягащите от конфликта в Украйна.” каза Вълов.

Агенцията участва във форума и със собствен щанд, на който експерти информираха присъстващите украински граждани и работодатели за възможностите за достъп до пазара на труда в България и услугите, които могат да получат от бюрата по труда. Предоставен бе и QR код, с който украинските граждани и работодателите могат да се включат в анкетното проучване на сайта на Агенцията по заетостта.