Назад

България и Грузия ще развиват потенциала на Черно море за транспортна и цифрова свързаност


България и Грузия ще развиват потенциала на Черно море като алтернатива на сухопътните транспортни коридори между Азия и Европа и на мрежите за цифрова свързаност. Това заявиха на среща днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и новият посланик на Грузия у нас Oтар Бердзенишвили.

Вицепремиерът Алексиев покани грузинска делегация на посещение в София, за да бъдат обсъдени конкретните стъпки. Една от темите ще бъде засилване на ролята на морските превози между двете страни. Вицепремиерът Алексиев и посланик Бердзенишвили подчертаха значението на фериботните услуги за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между държавите на фона на увеличения с около 60 процента сухопътен трафик на товарни автомобили между Азия и Европа. 

Участието на организации от двете държави в изграждане на подводен кабел за пренос на данни, също е важна тема в двустранните отношения. Механизмът за Свързана Европа 2 предвижда средства за финансиране на комуникационна инфраструктура по дъното на Черно море между държави членки на ЕС и трети страни, обясни Христо Алексиев по време на срещата. 

Възможностите за откриване на въздушната линия между столиците на България и Грузия също бе основна тема, по която ще продължи съвместната работа.