Назад

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени за периода 2020—2021 г.


Европейската комисия обяви вчера победителите в 32-то издание на конкурса на ЕС за млади учени, като най-добрите награди се връчват на шест проекта от България, Германия, Ирландия, Испания, Турция и Украйна. Победителите ще получат 7000 EUR за всеки от своите забележителни проекти в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и в социалните науки. Сред многото теми на научните изследвания бяха квантовите изчислителни технологии, иновативните слънчеви клетки и статистическото проучване на половото стереотипизиране на 5—7 годишните.

В хибридното провеждане на конкурса за 2020/21 г. всички български участници спечелиха награди.

Виктор Колев, с проект Neural Abstract Reasoner спечели първа награда и 7000 евро. Повече за проекта му може да научите като проследите тази препратка. Виктор е студент в Станфорд, а негов научен ръководител е д-р. Светлин Пенков

Йордан Цветков, с проект Training Quadrupeds To Walk Via Evolution Strategies And Sinusoidal Activation Functions спечели втора награда и 5000 евро. Повече за проекта му може да научите като проследите тази препратка. Йордан е студент в Единбург и стажант в лабораторията на проф. Субраманиан Рамамурти.

Христо Тодоров с проект Limited Query Black Box Adversarial Attacks In The Real World спечели наградата на Internaitonal Swiss Talent Forum. Повече за проекта му може да научите като проследите тази препратка. Неговата разработка бе започната на лятната изследователска школа на УчИМИ под ръководството на Кристиян Георгиев, български участник в EUCYS за 2015г. Христо Тодоров е ученик в ПМГ „Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил

Теодор Кирилов с проект Image Analysis Of Single DNA Molecules спечели наградата на European Synchrotron Radiation Facility.  Повече за проекта му може да научите като проследите тази препратка.  Разработката му е създадена под ръководството на доц. д-р Анастас Господинов от ИМБ-БАН и се използва в института. Теодор Кирилов е ученик от СМГ.

Интервюта със спечелилите конкурса може да откриете ТУК. 

Наградите бяха обявени по време на церемония в Университета в Саламанка, Испания, след двудневен виртуален конкурс.

Подробният списък на победителите може да бъде намерен тук.

Повече информация ще намерите тук.