Брой 235 (240), 03-12-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

Годишна среща между бизнеса и правителството "Големите въпроси на 2013 г."


Откъде ще дойде растежът на икономиката? Какво ще прави правителството, за да изпълни обещанията си за вдигане на доходите? Какви ще са ролята и очакванията на бизнеса? Как да се постигне баланс в изборна година? Това са само част от темите, които се обсъждат днес на годишната среща между бизнеса и правителството под мотото "Големите въпроси на 2013 г.".

"България не е износител на суровини и мозъци, а на готова продукция". Това коментира президентът Росен Плевнелиев по време на срещата. Мнението на държавния глава беше подкрепено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Трябва да се фокусираме върху производство с висока добавена стойност", каза той, подчертавайки, че това трябва да е приоритет за България. Държавата трябва да фокусира политиките си върху стимулиране на експортните фирми.

Росен Плевнелиев говори и за необходимостта от електронно правителство у нас. По думите му то е антикорупционна мярка и трябва да е огромен приоритет за правителството.

Държавата дължи на бизнеса 135 млн. лева, а дължимото ДДС е 210 млн. лева. Преди 3,5 години правителството е заварило дълг от 700 млн. лева. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на срещата.

Финансовият министър предложи общо 7 мерки, с които кабинетът може да подпомогне бизнеса през следващата година.  Една от тях е правителството да приеме реалистичен бюджет. Реалистичен означава изпълним бюджет, според вицепремиера. Друго предложение на вицепремиера е правителството да се разплаща навреме там, където вървят проекти.

Следващата мярка е да се намали бюрокрацията. Дянков припомни, че миналата седмица е била предприета голяма крачка към златния регистър, с която големите данъкоплатци са намалени на около 1080.

Петата мярка е да подпомагаме бизнеса да излиза на нови пазари. По думите на Дянков това трябва да е големият фокус в политиката на външно министерство.

Друга важна мярка, според финансовият министър, е България да се развива като туристическа дестинация. Тази мярка е изключително важна за държавата, защото икономиката всяка година се увеличава с около 1-1,5% от туризъм. До края на 2013 г. правителството предвижда да открие втората по големина зала в Пловдив, с което ще може да се развие и спортният туризъм.

Последната мярка е стимулиране на администрацията да работи за бизнеса.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева изтъкна значителните проблеми с безработицата в Европейския съюз (ЕС), както и факта, че младежката безработица у нас за пръв път надхвърли 30%. Еврокомисарят призова за повече политики в тази насока, които да доведат до увеличаване на заетостта. 

Еврокомисарят обърна внимание и на т.нар. "деливъридж", при който настъпва висока безработица, нисък растеж в развитите страни и по-бърз в развиващите се, който обаче не е достатъчен за компенсирането на забавения световен икономически растеж. Българският еврокомисар предположи, че може да настъпи последващо понижаване на прогнозите за растеж както у нас, така и по света.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде отговор на въпроса „Новите пари от Европа – накъде след магистралите?“.

НОВИНИ ОТ БТПП
Днес БТПП ще връчи годишните си награди
Фирмите, участващи в класациите за тазгодишните награди, формират 77% от БВП на страната ни Още
Покана за участие в Международно специализирано изложение SECURITY 2013
Изложението представя системи за сигурност и комуникации, контрол и наблюдение на обекти, пожароизвестителна и пожарогасителна техника, аварийна безопасност…… Още
Нови членове на БТПП
БИЗНЕС СРЕДА
Годишна среща между бизнеса и правителството "Големите въпроси на 2013 г."
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2012 г. е с 0.2% над равнището от предходния месец
Спрямо съответния месец на предходната година е отчетено увеличение с 6.9% Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на нормативни актове по прилагането на Закона за публично-частното партньорство
Разписани са случаите, при които даден проект може да бъде включен в съответните планове и програми и условията, на които проектът следва да отговаря Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
България в международните класации 2012: 84 мерки за икономически растеж
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Транспортна инфраструктура: Комисията отпуска над 1,2 млрд. евро за финансиране на възлови по значение проекти по TEN-T
Те се отнасят за всички видове транспорт, плюс логистика и интелигентни транспортни системи Още