Назад

Търговските отношенията Китай – ЕС остават стабилни, независимо от усложнената международна обстановка


Представители на БТПП участваха в онлайн уебинар на тема "Актуализация на икономическите и търговските отношения между ЕС и Китай". Събитието бе организирано от ЕС-Китайската бизнес асоциация (EUCBA) съвместно с  Китайската търговска камара към ЕС (CCCEU). Представяне пред участниците направи Пенг Ганг, министър, отговарящ за икономиката и търговията в китайската мисия в ЕС. През последните две години Китай е най-големият партньор на ЕС. Тази седмица се навършват 47 години от установяването на отношенията на двустранно сътрудничество между Китай – ЕС.

В отговор на зададен въпрос от участник в уебинара за бъдещите изискания и ограничения за влизане в Китай на чужди граждани (бизнес посещения) във връзка с все още продължаващата пандемия министър Пенг Ганг отговори, че ще се прилага така наречения метод  "fast track" за бизнес и други посещения. Въпреки конфликта Русия–Украйна отношенията Китай–ЕС остават стабилни, заяви също така министърът.

Изказвания направиха още Йохум Хаакма, председател на EUCBA, Хайфън Сю, председател на CCCEU, и Гуен Сонк, изпълнителен директор на EUCBA.