Брой 43 (803), 05-03-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

РЕЙТИНГ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“


Износът на българско вино за Китай се е увеличил през изминалата година. В същото време обаче, руският пазар се е свил значително. Констатациите направи директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев по време на откриването на изложбата "Винария" в Международния панаир в Пловдив.

През миналата 2014 година за Китай са изнесени над пет милиона литра вино, а за САЩ - над 1 млн. литра. Една от главните причини са наложените санкции на Русия, въпреки че виното не е сред засегнатите от ембаргото стоки. Проблемната зона в случая е невъзможният транспорт през Украйна, който очертава като възможни маршрути тези през Прибалтийските републики. Коев обясни още, че по този начин продуктът се оскъпява.

Директорът на ИАЛВ не пропусна да добави: "Винените предприятия у нас се увеличават и спечелените от тях международни отличия през миналата година са над 150". Към тях се добавят и отличените с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“ в Пловдив. На тържествената церемония на 4 март вечерта в Международен панаир Пловдив, наградата, известна като „Винен Оскар“, получиха: „Меди Валей“ за “Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc“, „Давинус“ – Чехия – за „SOMMELIER SELECT Ризлинг Влашки 2013“, късен гроздобер и „Винал“ – Ловеч за „Мерло специална резерва 2010“.

В категория „Ракия и винено бренди“ пробите се състезаваха за приза, равностоен на винения Оскар, който се нарича „Златна фиала“. Тази година наградата получи „Пещерска селекция“ на „Винпром“ - Пещера.

За първи път на „Винария“ бе връчена наградата „Изба на годината“ на ВИ „Едоардо Миролио“. Инициативата е на Националната лозаро-винарска камара и се провежда със съдействието на Камарата на архитектите в България. За „Енолог на Винария 2015” бе обявен инж. Божидар Донков от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП – домакин на първото състезание по международен търговски арбитраж в София
В надпреварата участваха отбори от България, Македония и Румъния Още
Покана за участие в Българо-македонски бизнес форум на 12 март
Македонските фирми са с интереси за сътрудничество в металургията, химията , фармацията, козметиката... Още
Нови членове на Палатата
РЕЙТИНГ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ
3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“
Винените предприятия у нас се увеличават и спечелените от тях международни отличия през миналата година са над 150 Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Правителството прие промени в Закона за опазване на околната среда
Оптимизиране на понятието за обекти с обществено предназначение, които са предмет на процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС Още
Одобрени са промени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
Ще се подобри контролът на средства за измерване, използвани в здравеопазването, в сферата на обществената безопасност, за защитата на околната среда... Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Консултативният цинизъм на администрацията
Автор: Светла Костадинова, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Социалният диалог в Европа: заедно към ново начало
Днес ЕК организира конференция на високо равнище в Брюксел за задълбочаването на диалога с широк кръг от представители на социалните партньори Още