Брой 43 (803), 05-03-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за участие в Българо-македонски бизнес форум на 12 март

Българската търговско-промишлена палата, Стопанската камара на Македония, Македоно-българската стопанска камара и Посолството на България в Македония организират Българо-македонски бизнес форум на 12 март 2015 в сградата на БТПП от 10.00 ч. Форумът е част от програмата за отбелязване 120-годишнината от създаването на БТПП.

Целта на македонската мисия в България е активизиране на двустранните търговско-икономически отношения, обсъждане на възможностите за подобряване на инфраструктурата, активизиране на секторите от взаимен интерес: строителство, металургия и машиностроене, енергетика, химическа индустрия и фармация, хранително-вкусова промишленост и туризъм.

Република Македония е традиционен партньор на България като заема съответно 18-то място в българския износ и 19-то в българския внос. Структуроопределящи за македонската икономика са металургични комбинати и металопреработващи предприятия; химически завод и оловно-цинков комбинат. Развита е леката, особено текстилната, хранително-вкусовата, дървообработващата, целулозно-хартиената промишленост и строителството.

Перспективни стоки за износ за Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработване, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли). Стабилни по отношение на износа остават електроенергията и нефтопродуктите.

Срок за заявяване на участие: 10 март. Попълнена регистрационна форма изпратете на и-мейл: m.markova@bcci.bg или факс: 02/ 987 32 09. Работни езици: български и македонски.

За повече информация: Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации, БТПП, тел. 02/8117 494, 8117 489.

Приложение:

Регистрационна форма с проекто-програма

Списък с участници от македонската делегация

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП – домакин на първото състезание по международен търговски арбитраж в София
В надпреварата участваха отбори от България, Македония и Румъния Още
Покана за участие в Българо-македонски бизнес форум на 12 март
Македонските фирми са с интереси за сътрудничество в металургията, химията , фармацията, козметиката... Още
Нови членове на Палатата
РЕЙТИНГ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ
3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“
Винените предприятия у нас се увеличават и спечелените от тях международни отличия през миналата година са над 150 Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Правителството прие промени в Закона за опазване на околната среда
Оптимизиране на понятието за обекти с обществено предназначение, които са предмет на процедура по преценяване на необходимостта от ОВОС Още
Одобрени са промени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
Ще се подобри контролът на средства за измерване, използвани в здравеопазването, в сферата на обществената безопасност, за защитата на околната среда... Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Консултативният цинизъм на администрацията
Автор: Светла Костадинова, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Социалният диалог в Европа: заедно към ново начало
Днес ЕК организира конференция на високо равнище в Брюксел за задълбочаването на диалога с широк кръг от представители на социалните партньори Още