Брой 79 (2085), 24-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС

Пандемията разкрива слабости на системата за снабдяване с храни в ЕС


Ограничителните мерки, наложени с цел забавяне на разпространението на коронавируса, нарушиха обичайния през това време на годината трансграничен поток от сезонни работници, засягащи системата за снабдяване с храни в ЕС.

Земеделските производители на аспержи, ягоди или ябълки вече предупредиха, че може да се наложи да изхвърлят тазгодишната реколтата, тъй като разчитат основно на работници от Източна Европа и трети страни. В ЕС около три милиарда тона селскостопанска продукция се транспортира всяка година.

Еврокомисарят по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски заяви миналата седмица, че „проблемът с намирането на сезонни работници се е подобрил значително“ благодарение на „зелените коридори“, които позволяват свободно движение на стоки и работници през границите на ЕС. "За в бъдеще трябва да мислим как да направим селското стопанство по-устойчиво към бъдеща криза", добави той.

Междувременно група от 40 НПО в областта на околната среда и гражданското общество призоваха Европейската комисия да не забавя публикуването на „Стратегията на фермата до вилицата“ - която има за цел да разработи устойчива хранителна система за Европа като част от Зелената сделка.

Без повече забавяния

Тази стратегия се възприема от някои интереси като заплаха за съществуващата Обща селскостопанска политика (ОСП), тъй като би могла да работи като предвестник на селскостопанска политика с по-големи амбиции за опазване на околната среда.

"Covid-19 порази някои от функциите на сегашните глобализирани и неустойчиви хранителни системи, базирани на дълги и специализирани вериги, със силна зависимост от чуждестранни работници и мигранти, работещи в лоши условия на труд", предупреждават активистите в писмото, адресирано до комисията.

„Стратегията „От фермата до вилицата“ има потенциал да изгради основите на устойчива, здравословна, справедлива, екологична и цялостна устойчива хранителна система, която е в състояние да издържи на бъдещи шокове“, добавят те.

Първоначално се очакваше Комисията да обяви този план - заедно със стратегията за биоразнообразие - на 25 март, но датата на публикуване беше отложена за 29 април поради епидемията от коронавирус. Очевидно Комисията ще го отложи за пореден път.

Автор на статията е ELENA SÁNCHEZ NICOLÁS, Euobserver

Пълният текст на статията тук

НОВИНИ ОТ БТПП
Почетна диплома на БТПП за Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония в София
По повод приключване на мандата му в нашата страна Още
Покана за уебинар „Възможности за подкрепа и финансиране на малки и средни предприятия“
29 април 2020 г., 10 часа Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ проведе първия в страната виртуален правен форум
На тема „Специалистите говорят: Covid-19 и новите правила за бизнеса“ Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 53.5% от предприятията посочват, че приходите им са намалели през март
Бизнес изследване сред нефинансовите предприятия за ефекта на извънредното положение Още
Стандартът на живот расте, но бъдещето е несигурно
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Държавна помощ: Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150 милиона евро за подпомагане на МСП
Средства от Европейските структурни фондове са пренасочени за конкретни мерки в рамките на Инициативата на ЕК за инвестиции в отговор на коронавируса
Пандемията разкрива слабости на системата за снабдяване с храни в ЕС
Неправителствени организации призовават да се разработи устойчива хранителна система за Европа като част от Зелената сделка Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с обаждане по телефона, получаваме го в избран офис на приходната агенция
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Виртуалното международно партньорство - иновации в околната среда, енергетиката и кръговата икономика
4-5 май 2020г. Още