Брой 79 (2085), 24-04-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС

Средства от Европейските структурни фондове са пренасочени за конкретни мерки в рамките на Инициативата на ЕК за инвестиции в отговор на коронавируса


Като реакция на ситуацията с пандемичното разпространение на COVID-19, на 13 март 2020 г. Европейската комисия стартира Инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса и предложи редица изменения в регламентите за Кохезионната политика на Европейския съюз. По този начин на държавите членки се даде възможност бързо да адаптират своите програми, така че да отговорят на кризата. В изпълнение на Инициативата на Комисията от държавите членки няма да се изисква възстановяване на неизползвани авансови средства за финансиране на проекти и програми, което осигурява ликвидност и намаляване натиска върху бюджета ни. Kонкретно за България тези средства възлизат на 122 млн. евро. Другият ключов елемент на предложенията на ЕК е допустимостта от 1 февруари 2020 г. на всички потенциални разходи за борба със заразата с COVID-19, финансирани от Структурните фондове на ЕС.

Чрез подкрепата от Европейската комисия, България успя да мобилизира финансов пакет от над 870 млн. лева от оперативните програми за периода 2014-2020 г. за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. Мерките в отговор на кризата с коронавируса са съсредоточени в три оперативни програми – за развитие на човешките ресурси (ОПРЧР), иновации и конкурентоспособност (ОПИК) и Региони в растеж (ОПРР).

Първата вълна от мерки стартира по ОПРЧР с добилата популярност схема 60/40, по която преди Великденските празници са кандидатствали близо 3700 предприятия с над 53 хил. работници и служителя. Чрез ОПРЧР почти всички български общини осигуряват патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания, както и за лица поставени под карантина. Социалната програма подкрепя и изплащането на допълнителни възнаграждения и осигуряването на лични предпазни средства на медицинските и немедицински служители, които първи посрещат предизвикателствата на пандемичната криза, свързана с разпространението на COVID-19.

Втората вълна от схеми по посочените оперативни програми следва да стартира до края на този месец или в началото на м. май. По линия на човешките ресурси ще продължат схемите за временна заетост и ще бъдат подкрепяни както работодателите, така и лицата, загубили работата си вследствие на кризата.

По ОПИК ще стартира схема от 173 млн. лева за безвъзмездна финансова помощ за най-малките фирми от всички икономически сектори, които са регистрирали спад с минимум 20% в своя оборот. Подкрепата ще се изплаща 100% при минимален размер на помощта - 3 000 лева и  максимален - 10 000 лева. Проектите ще бъдат подавани и оценявани изцяло електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) при максимално облекчена процедура.

Планира се стартиране на сходен финансов инструмент за оборотен капитал за малки и средни предприятия под формата на заеми и гаранции, при който естествени партньори на Министерството на икономиката ще бъдат Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете) и Българската банка за развитие.

Регионалната програма ще подкрепи дейността на Министерство на здравеопазването чрез осигуряване на апарати за респираторна вентилация; специализирано оборудване за лаборатории; консумативи и тестове за болници и лаборатории; лично предпазно оборудване и облекла за болници, регионални здравни инспекторати, центрове за спешна помощ.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Почетна диплома на БТПП за Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония в София
По повод приключване на мандата му в нашата страна Още
Покана за уебинар „Възможности за подкрепа и финансиране на малки и средни предприятия“
29 април 2020 г., 10 часа Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ проведе първия в страната виртуален правен форум
На тема „Специалистите говорят: Covid-19 и новите правила за бизнеса“ Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 53.5% от предприятията посочват, че приходите им са намалели през март
Бизнес изследване сред нефинансовите предприятия за ефекта на извънредното положение Още
Стандартът на живот расте, но бъдещето е несигурно
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Държавна помощ: Европейската комисия одобри за България схема в размер на 150 милиона евро за подпомагане на МСП
Средства от Европейските структурни фондове са пренасочени за конкретни мерки в рамките на Инициативата на ЕК за инвестиции в отговор на коронавируса
Пандемията разкрива слабости на системата за снабдяване с храни в ЕС
Неправителствени организации призовават да се разработи устойчива хранителна система за Европа като част от Зелената сделка Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с обаждане по телефона, получаваме го в избран офис на приходната агенция
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Виртуалното международно партньорство - иновации в околната среда, енергетиката и кръговата икономика
4-5 май 2020г. Още