Брой 145 (1157), 29-07-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ

НГФ ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на земеделски производители


Националният гаранционен фонд (НГФ) ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на земеделски производители. Заеми по новата гаранционна схема, която ще стартира през август, ще отпускат 18 финансови институции. Сред тях са Алианц банк, Банка ДСК, Банка Пиреос, БАКБ, ББР и МФИ ДЖОБС, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, ПИБ, Райфайзен банк, Сибанк, Тексимбанк, Ти Би Ай Банк, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и Пощенска банка.

Това стана ясно по време на представянето на новата гаранционна програма на дъщерното дружество на Българска банка за развитие. В него участваха изпълнителният директор на фонда Самуил Шидеров, заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, както и представители на банките-партньори.

Новата гаранционната схема е в подкрепа на малки и средни предприятия, търсещи финансиране за проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, като са допустими кредити и за други инвестиционни и оборотни нужди на регистрираните земеделски производители. Фондът ще покрива до 50% от стойността на отпуснатите заеми, като първите гаранции се очакват в началото на месец август.

Програмата използва ресурс от освободени гаранции от предходната гаранционна схема по ПРСР 2007-2013. Повторното използване на средствата и генерирането на допълнителен ресурс от финансовите институции са и сред основните предимства на финансовите инструменти.

По Гаранционната схема по ПРСР, действаща в периода 2013-2015 г., Националният гаранционен фонд работи с 14 банки. Бяха подкрепени 544 инвестиционни проекта на обща стойност 375 млн. лв., като основната част са на бенефициенти класифицирани като микро предприятия – 85% от тях. От стартирането на дейността си до момента НГФ реализира успешно 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4 000 малки и средни предприятия, на обща стойност 940 млн. лв.

НОВИНИ ОТ БТПП
Партньорство на БТПП и IFA по въпросите на данъците и финансите
Въвеждане на добри международни практики в обучението на български експерти Още
БТПП и БАУКО обсъдиха възможности за подпомагане на членовете и структурите на двете организации
Обмен на информация и професионален опит Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: По-неблагоприятен бизнес климат през юли
Единствено в строителството стопанската конюнктура се подобрява Още
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ
НГФ ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на земеделски производители
Гаранционният фонд и МЗХ с втора съвместна програма в подкрепа на селското стопанство Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Доклад на ЕК относно правилата за възнагражденията на кредитните институции и инвестиционните посредници
Правилата са се доказали като полезни инструменти, с които се ограничава прекомерното поемане на риск Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, август/септември 2016
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още
Съобщения за международни събития
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Международен конкурс за изграждане на лечебни институти в Индия