Брой 23 (28), 02-02-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

НАП: Фирмите без дейност също подават годишни декларации

Годишна  декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2011 година.  Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.  Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.

 Декларацията, с БАРКОД, по чл. 92 от ЗКПО за лицата, НЕизвършвали дейност през 2011 г (обр. 1010а), с указание за ползване

Тази година, срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 2 април, тъй като 31 март е в събота. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност.

2 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).  Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 2 април 2012 г.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП съдейства на своите членове за успешно представяне в Катар
В периода 13-15 март т. г. ще се състои Национална изложба на България в Катар Още
БТПП продължава работата по проект CEFTA-DIHK
По линия на проекта Палатата изготви Каталог на панаирите и изложенията в Югоизточна Европа – 2012 Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на промени в ЗУТ, свързани със строителството и въвеждането в експлоатация на строежите.
Със законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се прави реформа в областта на стратегическото устройствено планиране. Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Фирмите без дейност също подават годишни декларации
Срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 2 април и важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност. Още
ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ
Приета е Националната квалификационна рамка
Тя обхваща цялата образователна система и всички квалификации в нея на девет нива Още