Назад

Давос 2024: Световният елит се събира на фона на сложни геополитически процеси


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, френският президент Еманюел Макрон и ключови лидери от Близкия изток се очаква да присъстват на Световния икономически форум (WEF) следващата седмица, от 15 до 19 януари, поставяйки преговорите за прекратяване на войните в Газа и Украйна във фокуса на дневния ред за световния елит.

54-тото годишно издание  на WEF в швейцарския ски курорт Давос ще се проведе на най-сложния му геополитически фон досега, каза неговият президент Борге Бренде.

Предизвикателна глобална икономическа картина, с променящи се лихвени политики и растящ дълг, също ще бъде на вниманието на присъстващите централни банкери, финансисти и бизнес лидери. Ключова сесия при закрити врата, посветена на тези въпроси, ще бъде ръководена от главните изпълнителни директори на базираната във Великобритания банка Barclays и канадската животозастрахователна компания Manulife Financial Corp.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и повече от 40 външни министри също ще участват.

Очаква се Макрон да изнесе реч за ролята на Франция в бъдещето на Европа. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също ще говори пред форума.

Войната в Украйна доминира на последните две срещи на WEF и президентът Володимир Зеленски отново се очаква да произнесе реч.

Организаторите на WEF подчертаха присъствието на ключови лидери от Глобалния Юг.

На срещата се очакват 530 банкови, застрахователни, инвестиционни и други финансови ръководители.