Брой 227 (987), 24-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ

Конференция "Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012-2030 г.


снимка: http://www.cross.bg

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин откри днес в Министерския съвет конференция на тема: „Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012 – 2030 г. – приоритети и предизвикателства“.

Екип учени от Българската академия на науките представиха доклад „Цели, приоритети и политики за изпълнение на стратегията за демографско развитие на Република България”.

Максимумът, който може да се постигне в България, е нулев естествен прираст. Това каза директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров.

Според учените може да се постигне умерено увеличаване на раждаемостта в границите на 10-11 промила и по-чувствително намаляване на смъртността до 11-12 промила.

България заедно с другите страни от Източна Европа няма големи резерви за подобряване на демографската ситуация от гледна точка на раждаемостта, каза проф. Димитров. По думите му от данните за раждаемостта е видно, че темповете й зависят в голяма степен от икономическото развитие - до 2008-2009 година има тенденция нагоре, а след това рязко надолу във всички страни.

Младите семейства трябва да имат стабилност в работата и доходите, но и перспектива пред себе си, коментира проф. Димитров. Според него очакванията са, че в години с добър икономически растеж може да се очаква с половин-един промил повишение на раждаемостта.

България на фона на останалите източноевропейски страни е с най-лошата позиция за смъртност, която надхвърля петнайсет промила при средно ниво за Източна Европа - 12 промила и средно за ЕС - 10 промила. Според проф. Димитров, когато се говори за естествен прираст, основните резерви могат да бъдат търсени в снижаване на смъртността. В България смъртността по възрастово разграничение надхвърля средната в ЕС, като при мъжете разликите са много осезаеми, особено от 45-46 години нагоре, каза Димитров.

От БАН препоръчват и по-активна политика към привличане на емигранти и завръщане на българи в чужбина. Като целеви стойности могат да бъдат заложени - завръщане от 60 хиляди до 180 хиляди души български емигранти, привличане на етнически българи от чужбина от 5000 до 10 000 годишно, както и създаване на условия за привличане на емигранти от страни, стремящи се да се присъединят към ЕС - от 45 000 до 185 000 души.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Деловите среди в Хасково отбелязаха 120-годишнината от основаването на Българската търговско-промишлена палата
Почетни плакети със знака на Хасковска област получиха председателят на БТПП и председателят на Хасковската палата Още
Представители на БТПП участваха в Китайско-български бизнес форум в Шанхай
Под надслов "Инвестирай в България. Разшири се в Европа" Още
Обучение „Нови бизнес възможности и канали за продажба в България и чужбина”
1 декември 2015 г. в БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Покана от Търговско-промишлена камара – Пловдив за участие в Българо-турски бизнес форум
27 ноември 2015 г., зала Париж, Новотел Пловдив Още
ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ
Конференция "Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012-2030 г.
Нулев естествен прираст е най-оптимистичната цел за България, сочи доклад на БАН Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МЗХ публикува индикативния график за прием на проекти по ПРСР за 2016 г.
През април ще се приемат заявления по подмярка 6.3 Стартова помощ за развитие на малки стопанства Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия създаде група от независими експерти, които да подпомогнат процеса на опростяване на Кохезионната политика
Интерактивна платформа осигурява по-широка дискусия по отношение на предложенията/препоръките/заключенията на експертната работна група. Още