Назад

Обществени консултации на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027


Министерство на икономиката публикува за обществени консултации проекта на програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) за периода 2021-2027 г.

ПКИП  е пряко насочена към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и осъществяването на индустриална и цифрова трансформация.

Основна целева група на програмата са предприятията с фокус върху малките и средните предприятия.

Програмата е структурирана в два приоритета: Приоритет 1 „Иновации и растеж“ и Приоритет 2 „Кръгова икономика“ като всеки един от тях допринася за постигането на следните Цели на политиката, определени на европейско ниво:

Цел на политиката 1 „По-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа чрез насърчаване на иновативна и интелигентна икономическа трансформация и регионална свързаност на ИКТ“

Цел на политиката 2 „По-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа с икономика в преход към нулеви нетни въглеродни емисии чрез насърчаване на чист и справедлив енергиен преход, зелени и сини инвестиции, кръгова икономика, смекчаване на последиците от изменението на климата и приспособяване към него, превенция и управление на риска и устойчива градска мобилност“.

Приоритет 1 „Иновации и растеж“ има три специфични цели като всяка една от тях е насочена към справяне с предизвикателства в конкретни области, които са ключови за развитието на икономиката и по отношение на които страната следва да положи усилия.

Интервенциите по първата специфична цел „Развитие и засилване на капацитета за научни изследвания и иновации и на въвеждането на модерни технологии“ (29,51 % от бюджета на ПКИП) са насочени към развитие на иновационния капацитет на МСП, на ниво предприятие и подобряване на иновационната им дейност. Мерките включват осигуряване на достъп до релевантна за иновационния процес информация и знание, стимулиране осъществяването на вътрешни за предприятията НИРД и иновации , включително чрез привличане на чуждестранни изследователи, подкрепа за разработване и внедряване на продуктови и процесови иновации и подкрепа за заявяване и защита на индустриална собственост.

Подкрепата по тази специфична цел ще бъде организирана в съответствие с областите на интелигентна специализация, определени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2021-2027 (ИСИС) и съобразно регионалните измерения на Стратегията.

Интервенциите по втората специфична цел „Усвояване на ползите от цифровизация на гражданите, дружествата, изследователските организации и публичните органи“ (13,50 % от бюджета на ПКИП) ще се фокусират върху постигането на успешна цифрова трансформация чрез подкрепа за разработване и въвеждане на цифрови решения и технологии в предприятията в контекста на Индустрия 4.0, вкл. по отношение на киберсигурност и поверителност на данните в МСП.

Интервенциите по третата специфична цел „Насърчаване на устойчивия растеж и конкурентоспособността на МСП и създаване на работни места, включително чрез производствени инвестиции“ (16,77 % от бюджета на ПКИП) са насочени към дейности, свързани с достъпа до финансиране, насърчаване на предприемачеството, развитие на бизнес средата и интернационализацията на предприятията.

Приоритет 2 „Кръгова икономика“ има две специфични цели, които са насочени към подготовка на предприятията за справяне с предизвикателствата, свързани със зеления преход и постигане на климатична неутралност.

Интервенциите по първата специфична цел „Насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите парникови газове“ (6,87 % от бюджета на ПКИП) са насочени към подобряване на енергийната ефективност в предприятията чрез целенасочени мерки в тази посока, включително чрез въвеждане и сертифициране на системи за енергиен мениджмънт и системи за мониторинг и контрол на енергопотреблението

По специфичната цел  „Насърчаване на прехода към кръгова и ресурсоефективна икономика“ (30,75 % от бюджета на ПКИП) са предвидени за изпълнение дейности от страна на МСП в областта на проектирането на продуктите, производствените процеси и управлението на отпадъци в предприятията в посока постигане на по-ресурсоефективно, безотпадно и ориентирано към принципите на кръговата икономика производство. В подкрепа на тези дейности са и предвидените мерки за създаване на партньорства между предприятия за постигане на промишлена симбиоза.

Програмата има и приоритет за техническа помощ.

Общият финансов ресурс по линия на Европейския фонд за регионално развитие, предвиден за изпълнението на ПКИП 2021 - 2027 г., е в размер на 2 391 099 966 лв. като към него се добавя и съответното национално съфинансиране.

Периодът на изпълнение е 2021-2027 (с допълнителни 2 години на допустимост на разходите до 31 декември 2029 г.).

Проектът на програма можете да видите тук.

На заинтересованите лица се предоставя възможност за предложения и становища по проекта на програма в рамките на 30-дневен срок (до 18.09.2021 г.) като същите следва да се изпращат на електронен адрес: public.consultation@mi.government.bg.

Предвидено е провеждане на обществено обсъждане на програмата и в реално време в електронна среда като допълнително ще бъде публикувана информация за датата и часа на срещата.