Назад

БТПП представи теми, свързани с „икономизиране“ на външната политика, на семинар, организиран от Дипломатическия институт



Цветан Симеонов бе лектор в специализирания курс "Икономическа дипломация", организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Република България.

Директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова сподели в началото на лекцията, че тя е продължение на едно дългогодишно и успешно сътрудничество с БТПП.

Над 30 участници, сред които служители на Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на земеделието, Министерство на туризма, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, се запознаха в подробности с работата на Българската търговско-промишлена палата.

Симеонов представи ролята на бизнес организациите за осъществяване на междуинституционалните контакти, като даде редица примери от практиката и насочи участниците в обучението към конкретни случаи, в които взаимодействието е изцяло ориентирано в полза на бизнеса, използвайки икономическата дипломация. Той отговори на редица въпроси относно ролята на документи като сертификат за произход, сертификат за форсмажор и ATA карнет за външната търговия. Очерта и възможностите на БТПП да участва във формирането на политиките на ЕС посредством членството си в Европалати и други международни и регионални организации на бизнеса, както и теми, свързани с  „икономизиране“ на външната политика и активизиране на дипломатическите представителства на България зад граница за търсене на нови пазари, за развитие и привличане на инвестиции.

Основна цел на курса е да повиши професионалната квалификация на участниците, като им  предостави специализирани знания, генерира среда за експертни дискусии и способства за придобиването на практически умения в сферата на икономическата дипломация.