Брой 219 (729), 13-11-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Депутатите в Европейския парламент призоваха за данъчна хармонизация


© European Union 2014

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер участва лично в извънреден дебат за борбата с избягването на данъчно облагане, провокиран от последните разкрития за тайни сделки за предоставяне на преференциални данъчни процедури за мултинационални компании в Люксембург.

Г-н Юнкер подчерта, че данъчните решения, постановени в Люксембург, не са били незаконосъобразни, макар че същевременно призна, че „вероятно съществува известен размер избягване на данъчно облагане в Люксембург, както и в други страни от ЕС“. „Ние можем да открием подобни практики в цяла Европа, защото липсва достатъчно данъчна хармонизация“ заяви той, като добави, че комисар Московиси ще отправи предложения за автоматичен обмен на информация относно решенията на националните данъчни администрации.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер (Германия) заяви, че е убеден, че Жан-Клод Юнкер ще разреши проблемите, които стоят на дневен ред, като добави, че „това не е провал на ЕС, а на самите държави членки, които не са положили никакви усилия да хармонизират корпоративните си данъчни основи. Ние искаме прозрачност на националните данъчни решения, както и хармонизирана данъчна основа“.

Председателят на групата на С&Д Джани Питела (Италия) заяви, че се чувства „възмутен от името на хората, чиито интереси за засегнати от факта, че големите компании не плащат данъци там където генерират печалбите си. Избягването на данъчно облагане е световен феномен и най-срамното е, че то дори не е незаконно. Затова законодателството трябва да се промени“. Г-н Питела предложи три мерки: на първо място ясно определение на понятието „данъчни убежища“, второ - строги санкции за нарушителите на данъчното облагане и трето - изготвяне на данъчни отчети страна по страна.

Кей Суинбърн (ЕКР, Обединено кралство) призова за по-нататъшни действия срещу агресивното избягване на данъци и подчерта необходимостта от глобално отчитане, държава по държава, на националните данъчни режими за определени дружества. „Това се налага отдавна“, заяви тя. Парламентът трябва да изчака резултата от разследването на комисар Вестегер преди да вземе решение, добави тя.

Председател на АЛДЕ Ги Ферхофстад (Белгия) заяви, че разследването на Комисията трябва да завърши до края на годината и да обхване не само три държави членки, а проблемa свързан с укриването на данъци като цяло. Той също така призова за създаване на специална парламентарна комисия за разследване и прикани другите политически групи да подкрепят тази идея. „Това е ясен случай, в който имаме нужда от повече Европа, за да се създаде законодателство с общи правила за данъчните режими и кодекс за сближаването им. Не става дума за обща хармонизация, защото все още не знаем в каква степен да хармонизираме режимите си“, заяви той.

Габриеле Цимер (ЕОЛ/СЗЛ Германия) поиска г-н Юнкер да обясни действията си като бивш министър-председател на Люксембург, защо е позволил на фирмите да избягват данъците в държавата му, ограничавайки така средства за борбата с бедността и безработицата.

Филип Ламбертс (Зелените/ЕСА, Белгия) заяви, че е крайно време данъчните войни в Европа да бъдат прекратени. „Тези, които имат полза от това, са мултинационалните компании и най-богатите, докато жертвата са европейските обществени средства, следователно - европейските граждани“. Той поиска комисар Вестагер да разшири обхвата на разследването.

Пол Нътол (ЕСПД, Великобритания) заяви, "г-н Юнкер, когато бяхте в кампания по време на европейските избори, Вие застанахте срещу укриването на данъци от мултинационалните компании, но всъщност позволихте това в Люксембург. Хората са скептични, защото Вие искате от тях да правят какво им казвате, а не каквото Вие правите. Имате две опции: или да подадете оставка, или да се оттеглите докато тече разследването“.

Бруно Голниш, (независим, Франция) обвини Юнкер, че употребява скандала, за да получи повече власт. Той заяви, че данъчната хармонизация не е необходима, но има нужда да се намери начин мултинационалните компании да бъдат накарани да плащат данъци в държавите, от които печелят. Той също изрази загриженост, че представителите на Комисията, водени от нейния председател Юнкер, ще бъдат отговорни за разследването на няколко случая, включително този в Люксембург.

НОВИНИ ОТ БТПП
На заседание на Парламентарната бюджетна комисия БТПП представи становището си по актуализацията на държавния бюджет
След близо четири часа обсъждане комисията прие актуализацията Още
Заседание на Борда на директорите на Бизнес съвета към ОЧИС в Солун
Ротационното председателство на Съвета ще бъде официално предадено на ТПП Молдова Още
Покана за участие в конференция „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции”
Акцент - перспективи пред малкия и средния бизнес Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за гарантиране на влоговете в банките
Поради наличието на многобройни и важни промени, се предлага действащият Закон за гарантиране на влоговете в банките да бъде отменен и заменен с нов закон Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Balkan Trade Bridge 2014 – 4 декември 2014, София
В рамките на Български икономически форум 2014 Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Нова колекция от стандарти за енергийна ефективност на CD
Включва шест стандарта за енергийна ефективност, които осигуряват средство за оценяване на приноса на строителните продукти и сградните инсталации за съхранение на енергията Още
МЕТРОЛОГИЯ И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР
На вниманието на лицата, които пускат и разпространяват на пазара течни горива
Тези лица съставят декларация за съответствие за всяка партида, която удостоверява, че течното гориво съответства на изискванията за качество Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Депутатите в Европейския парламент призоваха за данъчна хармонизация
Извънреден дебат за борбата с избягването на данъчно облагане, провокиран от последните разкрития за тайни сделки Още