Брой 117 (1129), 21-06-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Земеделието на бъдещето: Европейският парламент разисква изхранването и технологичните алтернативи


Дроновете могат да бъдат използвани в земеделието за по-добро следене на реколтата ©AP Images/ European Union-EP

Може ли земеделието да осигури храна за всички, без да уврежда непоправимо природата? До 2050 г. населението на света се очаква да достигне 9,6 млрд. души, което означава, че търсенето на храна ще расте, особено в развиващите се страни. На пленарната сесия през юни депутатите в Европейския парламент подчертаха в серия доклади значението на технологиите и разискваха проблеми като генното инженерство, помощта за по-бедните страни и влиянието върху околната среда.

Отражението върху природата

В доклад, приет на 7 юни, депутатите посочват, че прецизното земеделие може да намали използваните количества пестициди, изкуствени торове и дори вода. Те призовават Европейската комисия да излезе със законодателни предложения за стимулиране на въвеждането на модерни селскостопански технологии, основани на роботиката и информационните технологии.

Авторът на доклада Ян Хуйтема (АЛДЕ, Холандия) заявява: „Съществуват много водещи практики като например използването на насекоми в борбата с вредителите, но европейското законодателство понякога наистина пречи на тези иновации. Производителите имат капацитета и знанията да правят иновации, но са ограничавани от остарели правила и норми“.

Генетично разнообразие

В друг доклад за технологичните решения за устойчиво селско стопанство Парламентът подчертава значението на генетичното разнообразие и на качеството на растителните генетични ресурси за производителността и издръжливостта на културите. „Големите корпорации осъзнават това толкова добре, колкото и ние, и съм сигурна, че те ще имат предвид разнообразието в своите програми за развитие“, заявява авторката на доклада Антеа Макинтайър (ЕКР, Великобритания).

Помощ за земеделието в Африка

През 2012 г. водещи икономики, африкански държави и частни корпорации създадоха Новия алианс за подобряване на продоволствената сигурност и изхранването с цел инвестиране в африканското селско стопанство и преодоляване на проблемите пред него.

Инициативата е подкрепяна от ЕС, но в резолюция през юни депутатите поискаха акцентът да бъде поставен в защита на интересите на малките производители и на местните култури. Авторката на текста Мария Хойбух (Зелени/ЕСА, Германия) заяви: „Твърде много земя в Африка се използва за производството на култури за износ вместо на хранителни култури за местно потребление. Това прави африканските страни силно зависими от вносни храни и уязвими на променящи се цени на световния пазар.“

Г-жа Хойбух не смята, че генно модифицираните култури са решение: „Генетичното инженерство не носи по-големи добиви. Вместо това генно модифицираните култури водят до използването на повече, не по-малко пестициди.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП не подкрепя предложените промени в Закона за адвокатурата
Законопроектът необосновано засяга правото на труд и на свободна стопанска инициатива, гарантирана в Конституцията Още
Почетен диплом на БТПП за посланика на Япония у нас
По повод приключване на мандата на Н.Пр.Такаши Коидзуми в София Още
ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ
Инфографика: Образованието е най-слабо в най-бедните области
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Разходите за заплати нарастват с почти 8% през първото тримесечие
Най-висок ръст е регистриран в сектор „Административни и спомагателни дейности” Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
За изминалия програмен период България е пренасочила общо 446 млн. лв. от финансови корекции в мерки по оперативните програми
Анализ на дирекция „Централно координационно звено“ за управление на средствата от ЕС в Министерския съвет Още
България и Германия сключиха споразумение за изпълнение на иновативни екопроекти
Финансирани от Германия чрез отпускане на пълен грант и чрез безлихвени кредити Още
НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО
Министерство на икономиката отличи победителите в конкурса „Европейските награди за насърчаване на предприемачеството 2016“
Отличените проекти ще имат възможността да представят България във финалния, европейски етап Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Земеделието на бъдещето: Европейският парламент разисква изхранването и технологичните алтернативи
Европейската комисия да излезе със законодателни предложения за стимулиране на въвеждането на модерни селскостопански технологии Още