Брой 206 (211), 23-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Среща на върха на ЕС: Приоритети за растеж и работни места


На своята среща на върха на 18 и 19 октомври лидерите на ЕС се споразумяха да вземат бързи мерки за стимулиране на икономиката и да направят стъпки към по-тесен икономически и паричен съюз.

В брифинг преди срещата председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу каза, че трябва да се направи повече по неотдавна обявения пакт за растеж и работни места– пакет от мерки на стойност 120 млрд. евро за подпомагане на възстановяването на страните от кризата.

Част от средствата са предвидени за увеличаване на капацитета за отпускане на заеми на Европейската инвестиционна банка до 60 млрд. евро. Други 55 млрд. евро ще бъдат пренасочени от неизползвани средства на ЕС за регионално развитие към подпомагане на малки предприятия и създаване на работни места за млади хора.

Лидерите се споразумяха да подобрят функционирането на единния пазар на ЕС, като разгледат текущите предложения на Комисията по бърза процедура.

Те обещаха подкрепа и за други мерки за стимулиране, включително за Механизма за свързване на Европа, чрез който ще се финансират инвестиции в транспортни, енергийни и цифрови мрежи на стойност 50 млрд. евро.

Финансовият сектор също трябва да даде своя принос за възстановяването. Комисията ще направи първата стъпка към въвеждане на данък върху финансовите трансакции и ще представи план за санкциониране на данъчните измами до края на годината.

По-тесен икономически и паричен съюз

Лидерите се споразумяха да довършат работата по общия надзор на банките от еврозоната до края на годината. Правната рамка ще бъде въведена през 2013 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще играе главна роля за установяване на единен надзорен орган. Останалите страни от ЕС също ще могат да прилагат новите мерки.

Лидерите на ЕС са съгласни, че работата по предложенията за банков, фискален, икономически и политически съюз трябва да продължи. Председателят Барозу каза, че Комисията ще представи своя план за предложенията по-късно тази година.

През декември председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и председателите на Комисията, Еврогрупата и ЕЦБ ще изготвят окончателен доклад по предложенията.

Решения по международни въпроси

Лидерите подкрепиха допълнителните санкции срещу правителството на Сирия и срещу Иран, който трябва да се съобрази с международните правила по отношение на своята ядрена програма.

Лидерите обърнаха внимание на политическата и хуманитарна криза в Мали и решиха да ускорят помощта на ЕС за реорганизация и обучение на отбранителните сили на страната.

Следващият Европейски съвет ще се проведе на 22 и 23 ноември в Брюксел.

Заключения на Европейския съвет, 18-19 октомври 2012 г. http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/133004.pdf

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Премиерите на България и Албания приветстваха участниците в Българо-албански бизнес форум
Форумът в Тирана събра рекорден брой представители на бизнеса Още
Над 40% от фирмите в България инвестират под 10% от годишната си печалба в научно-изследователска дейност
Това сочат резултатите от проучване и анализ в рамките на проект PROCEED Още
БТПП е съорганизатор на тристранна среща на бизнеса от България, Турция и Гърция
Срещата ще се състои на 21 ноември в Чанаккале, Турция Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Австрийска икономическа мисия "ТЪРСЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ"
ПАЗАР НА ТРУДА
България и Великобритания подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика
Двете страни ще си сътрудничат по въпроси на заетостта, намаляването на младежката безработица, пенсионната система, социалното подпомагане, социалният диалог и др Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
България е против забраната за производство на гъши и патешки дроб
Страната ни е вторият производител на този продукт в Европа след Франция Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Среща на върха на ЕС: Приоритети за растеж и работни места
Лидерите се споразумяха да подобрят функционирането на единния пазар на ЕС, като разгледат текущите предложения на Комисията по бърза процедура Още