Брой 206 (211), 23-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Премиерите на България и Албания приветстваха участниците в Българо-албански бизнес форум

В присъствието на премиерите на България и Албания вчера се състоя Българо-албански икономически форум в рамките на официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Тирана.

Председателят на Съюза на албанските търговско-промишлени палати Илир Жила откри събитието и представи Албания като добра дестинация за правене на бизнес и инвестиции, поради ниските данъци и благоприятни условия. Той отбеляза, че сътрудничеството между БТПП и Съюза на албанските ТПП е много добро и съществува постоянна връзка между двете организации. 

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров, ръководител на българската бизнес делегация, изрази благодарност към домакините за добре подготвения форум. Той определи Република Албания като перспективен партньор на страната ни в региона на Западните Балкани. Стокообменът между двете страни бележи ръст, с традиционно положително салдо за България. През последните 10 години България бе на 4-5 място във външната търговия на Албания.

За периода 1996 – 2011 г. България е инвестирала 9,9 млн. евро в Албания. По-големите български инвестиции в Албания са в секторите хранително-вкусова промишленост, банково дело, добивната промишленост, строителство и инфраструктура и др. Предстои пускане в експлоатация на първа ВЕЦ в Албания, построена с българско участие. Васил Тодоров напомни, че партньорството между двете организации успешно се проектира в рамките на Асоциацията на Балканските търговски палати (АВС) и Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Една от консенсусните теми между представителите на бизнеса в този съвет е нуждата от пълно изграждане на общите транспортни коридори, които са нужни за свързване на държавите на Балканите.

"Обещавам пред представителите на бизнеса от България, че албанското правителство ще направи всичко възможно българските проекти да имат успех в Албания. Убеден съм, че сътрудничеството между нашите две страни има стабилна основа и съществува политическа воля да подкрепим това сътрудничество.”  С тези думи албанският премиер Сали Бериша приветства участниците във форума.

Министър-председателят на Албания подчерта, че форумът е важен и ще даде възможност бизнесмените и предприемачите от София и Тирана да установят ползотворни и трайни контакти.

„Албания предлага за всеки инвеститор огромни възможности”, подчерта г-н Бериша и допълни, че страната му е богата на минерални залежи, злато и платина, както и залежи на нефт.

„Правителствата на нашите две държави са гарант за инвестициите и за развитието на бизнеса между България и Албания”, каза премиерът Бойко Борисов. Според него българският бизнес трябва да бъде гъвкав и да прави обмислени и сполучливи инвестиции в Албания.

Българският правителствен ръководител изрази надежда, че албанската страна много скоро ще получи пътна карта за присъединяване към Европейския съюз.

За фирмите подписаното вчера споразумение за икономическото сътрудничество между правителствата на двете страни е положителна стъпка в деловите отношения.

Днес се очаква бизнес делегацията да посети най-голямото пристанище в Албания - Дуръс.

НОВИНИ ОТ БТПП
Премиерите на България и Албания приветстваха участниците в Българо-албански бизнес форум
Форумът в Тирана събра рекорден брой представители на бизнеса Още
Над 40% от фирмите в България инвестират под 10% от годишната си печалба в научно-изследователска дейност
Това сочат резултатите от проучване и анализ в рамките на проект PROCEED Още
БТПП е съорганизатор на тристранна среща на бизнеса от България, Турция и Гърция
Срещата ще се състои на 21 ноември в Чанаккале, Турция Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Австрийска икономическа мисия "ТЪРСЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ"
ПАЗАР НА ТРУДА
България и Великобритания подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика
Двете страни ще си сътрудничат по въпроси на заетостта, намаляването на младежката безработица, пенсионната система, социалното подпомагане, социалният диалог и др Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
България е против забраната за производство на гъши и патешки дроб
Страната ни е вторият производител на този продукт в Европа след Франция Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Среща на върха на ЕС: Приоритети за растеж и работни места
Лидерите се споразумяха да подобрят функционирането на единния пазар на ЕС, като разгледат текущите предложения на Комисията по бърза процедура Още