Брой 206 (211), 23-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПАЗАР НА ТРУДА

България и Великобритания подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика


Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика подписаха днес в Лондон министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Марк Хобън.

С подписания документ двете страни изразяват желание за сътрудничество в областите на заетостта, намаляването на младежката безработица, пенсионната система, социалното подпомагане, социалният диалог и др. Съвместната дейност на двете институции ще се реализира чрез обмен на нормативни актове и разменени посещения на експерти за обмяна на добри практики. С цел реализацията на Меморандума двете страни ще подпишат двегодишна Работна програма за сътрудничество, включваща конкретни мероприятия и времето им на провеждане.

По време на разговора с британския си колега министър Младенов изрази задоволство от съвместната работа между Службата по трудови и социална въпроси към посолството на България и експертите от Департамента по заетостта и пенсиите по решаване на проблеми в прилагането на ограничителния режим за достъп до британския пазар на труда. Той подчерта, че за по-малко от година МТСП подписа две споразумения с институции от Великобритания в областта на труда и социалната политика. По време на разговора министър Младенов обсъди забавянето при издаването на разрешителни за работа на български студенти. Министър Хобън ще има специална среща с министъра по миграцията на Обединеното Кралство Марк Харпър по този въпрос, който вече е обсъждан между българското и британското правителство. Министър Хобън изказа подкрепа за проведената информационно-трудова борса за студенти в Лондон и подчерта, че всяка икономика, включително и българската, има нужда от високо квалифицирани специалисти.

НОВИНИ ОТ БТПП
Премиерите на България и Албания приветстваха участниците в Българо-албански бизнес форум
Форумът в Тирана събра рекорден брой представители на бизнеса Още
Над 40% от фирмите в България инвестират под 10% от годишната си печалба в научно-изследователска дейност
Това сочат резултатите от проучване и анализ в рамките на проект PROCEED Още
БТПП е съорганизатор на тристранна среща на бизнеса от България, Турция и Гърция
Срещата ще се състои на 21 ноември в Чанаккале, Турция Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Австрийска икономическа мисия "ТЪРСЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ"
ПАЗАР НА ТРУДА
България и Великобритания подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика
Двете страни ще си сътрудничат по въпроси на заетостта, намаляването на младежката безработица, пенсионната система, социалното подпомагане, социалният диалог и др Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
България е против забраната за производство на гъши и патешки дроб
Страната ни е вторият производител на този продукт в Европа след Франция Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Среща на върха на ЕС: Приоритети за растеж и работни места
Лидерите се споразумяха да подобрят функционирането на единния пазар на ЕС, като разгледат текущите предложения на Комисията по бърза процедура Още