Брой 118 (375), 20-06-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА

Министърът на финансите: За момента не се мисли за актуализация на бюджета, а за оптимизации


„Управляваме бюджет, който не е малък. За съжаление, той е разчетен при едни различни представи за нашата икономика и е бил направен без да се вземе мнението на приходните агенции" - това коментира министърът на финансите Петър Чобанов в предаването „Денят започва"  по БНТ. Неслучайно БВП беше намален с 1,5 млрд., има и редица въпросителни по отношение на разходната част, обясни финансовият министър. Той посочи, че в момента усилията са насочени към управление на рисковете по възможно неизпълнение на бюджета, но за момента не се мисли за неговата актуализация. По отношение работата на приходните администрации финансовият министър заяви, че засега работи с настоящите екипи в тях, а в зависимост от представянето им, може да се мисли за смени. Той подчерта, че административният рекет върху бизнеса трябва да престане.

Чобанов поясни, че средствата по спешната програма на правителството, която вчера беше приета, ще бъдат осигурени не по линия на външен заем, а  чрез оптимизиране и преразпределяне на разходи по министерствата и ограничаване на някои паразитни плащания. Обявените вчера краткосрочни мерки не са цялата програма „Орешарски", те са спешни мерки на правителството. „Тристранният съвет трябва да реши за увеличението на минималната заплата" - категоричен е министър Чобанов. Според него е възможно повишаването на минималната работна заплата да се отрази на конкурентоспособността и ако се приеме предложението за нейното увеличаване, това няма да се отрази негативно на икономиката. „В момента бизнесът не работи и трябва да се стимулира бизнес средата", подчерта финансовият министър.

„Въпросът за офшорните компании е важен, предстои ми участие в ЕКОФИН, където ще обсъждаме този въпрос. Така че там нямаме изцяло принципна доброволност, ще бъде разширено влиянието и полето на влияние на тази алтернатива", каза министър Чобанов и заяви, че когато и ако получи информация за българите с офшорки, тя ще бъде оповестена. „Офшорните компании не трябва изцяло да се заклеймяват, но трябва да се знае кой управлява парите" - счита Чобанов. Той се обяви за законодателни промени, които да осигурят прозрачност при офшорките, за да се действа с повишено внимание при изразходването на публични средства.

Министър Чобанов още веднъж потвърди, че фискалната стабилност е естествен приоритет на правителството, но категорично няма да бъдат поемани излишни рискове по отношение на финансовата сигурност.

Цялото интервю на министър Чобанов можете да видите тук.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Прозрачността на обществените поръчки бе обсъдена с представители на Департамента по търговия на САЩ
Палатата представи предложения за подобряване на управлението на обществените поръчки Още
Български проекти могат да бъдат представени на среща на лидерите на местните власти от Китай и страните от ЦИЕ
Събитието ще се проведе в Чунцин, Китай от 2 до 4 юли Още
Компанията „БулВиет” е новата българска инвестиция във Виетнам
„БулВиет” има готовност да презентира други български фирми във Виетнам Още
Среща с южнокорейската фирма „Ию Съндей“ АД
Компанията има планове за производство на сертифицирани биопродукти от растителен и животински вид около вече съществуващите соларни електроцентрали Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бургаската търговско-промишлена палата проведе среща с деловите среди от Карнобат
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Правителството ще предложи в тристранния съвет минималната работна заплата да се увеличи от 1 октомври
Държавата обещава да се разплати с бизнеса до 30 август Още
Министърът на финансите: За момента не се мисли за актуализация на бюджета, а за оптимизации
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Законът за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати се съгласува с новото европейско законодателство
Целта е да се осигури възможност за упражняването на допълнителен надзор върху застрахователните и банковите групи Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК призовава за постигането на нов консенсус за възстановяването на икономическия растеж
Младежката заетост и финансирането на МСП са темите за предстоящия Европейски съвет Още