Брой 118 (375), 20-06-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Бургаската търговско-промишлена палата проведе среща с деловите среди от Карнобат


Бургаската търговско-промишлена палата (БсТПП) проведе среща с представители на бизнеса, здравеопазването и образованието от град Карнобат. Официален гост на мероприятието бе кметът на града Георги Димитров, а любезен домакин - представителят на БсТПП за общината Станчо Станков. Основна цел на срещата беше представяне на услугите и дейностите на БсТПП, както и на новооткрития Информационен център Европа Директно.

Председателят на Бургаската палата Цанко Иванов отбеляза, че общината е запазила промишлеността си и поддържа динамичен стопански живот. Той изрази надежда, че с откриването на представителства на Палатата в Карнобат и Средец БсТПП ще бъде по-близко до бизнеса и по-активно ще участва в решаване на проблемите. Представени бяха услугите, предлагани от Бургаската палата, в областта на оценката на недвижими имоти, издаване на сертификати за произход и форс мажор, стоков контрол, от които биха могли да се ползват  местните дружества. Предоставена бе информация за системата от стандарти GS1 и съдействието, което БТПП и Бургаската палата могат да окажат на фирмите при тяхното внедряване. Бургаската палата има готовност да организира обучения, съобразени с потребностите на заинтересованите предприятия.

Радко Дренчев представи ръководения от него информационен център Европа Директно – Бургас, един от 15-те в страната и 500-те в Европа, предназначен да подпомага фирмите и гражданите в запознаването им с институциите и процесите на вземане на решения в ЕС, правата ни като потребители и туристи, възможностите за обучение и финансиране на проекти, решаването на спорове, др. Той изтъкна, че целевите аудитории на центъра далеч надхвърлят обичайните бизнес партньори на Палатата и обхващат университетите, средните и основните училища, детските градини. Всеки може да се обръща към центъра за информация, да получава безплатно печатни издания на различни теми, свързани с ЕС, да задава въпроси на място в двата офиса на БсТПП - на ул. „Л.Каравелов” 12Б и бул.”Демокрация” 117, по телефон и по електронна поща. Служителите на Центъра отговарят веднага на често срещаните въпроси, или насочват по-специфичните запитвания за отговор от съответната институция на Съюза.

В Община Карнобат работят няколко едри предприятия, които осигуряват достатъчно заетост за жителите. Кметът Димитров е загрижен за устройването на работа на около 1000 ниско квалифицирани лица, докато в общината се „внасят” същия брой работници от съседни общини за по-високо квалифицирани длъжности. Той изрази надежда, че скоро в Карнобат ще се реализират инвестиционни проекти, които да предложат и по-ниско квалифицирана заетост. Господин Димитров прояви искрен интерес към възможностите на центъра Европа Директно и любезно предостави място в Общината за излагане на печатните издания, така че да са по-близо и на разположение на гражданите на Карнобат. Срещата приключи с покана към всички да посетят БсТПП и Центъра в Бургас за повече информация и обсъждане на възможности за сътрудничество.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Прозрачността на обществените поръчки бе обсъдена с представители на Департамента по търговия на САЩ
Палатата представи предложения за подобряване на управлението на обществените поръчки Още
Български проекти могат да бъдат представени на среща на лидерите на местните власти от Китай и страните от ЦИЕ
Събитието ще се проведе в Чунцин, Китай от 2 до 4 юли Още
Компанията „БулВиет” е новата българска инвестиция във Виетнам
„БулВиет” има готовност да презентира други български фирми във Виетнам Още
Среща с южнокорейската фирма „Ию Съндей“ АД
Компанията има планове за производство на сертифицирани биопродукти от растителен и животински вид около вече съществуващите соларни електроцентрали Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бургаската търговско-промишлена палата проведе среща с деловите среди от Карнобат
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
Правителството ще предложи в тристранния съвет минималната работна заплата да се увеличи от 1 октомври
Държавата обещава да се разплати с бизнеса до 30 август Още
Министърът на финансите: За момента не се мисли за актуализация на бюджета, а за оптимизации
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Законът за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати се съгласува с новото европейско законодателство
Целта е да се осигури възможност за упражняването на допълнителен надзор върху застрахователните и банковите групи Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК призовава за постигането на нов консенсус за възстановяването на икономическия растеж
Младежката заетост и финансирането на МСП са темите за предстоящия Европейски съвет Още