Назад

Открита е първата иновативна фабрика в Европа за производство на биоразградими чаши за кафе


Когато предприемачеството и иновациите се срещнат с професионализма се получават резултати. В България кръговата икономика се развива бързо, въпреки трудната пандемична обстановка.  Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева в гр. Пловдив, при откриването на  първата иновативна фабрика в Европа за производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.

CUPFFEE беше включена за участие в проект МОВЕКО, изпълняван от БТПП  по  „Програма за транснационално развитие на Дунавския регион“, свързан с по-широкото приложение на кръгов модел на производство. По време на финалната среща в гр.Линц Австрия, фирмата CUPFFEE беше наградена за „иновативен продукт“ 2019 г. за „разградимите вафлени  чаши за кафе“, произвеждани от тях. Тя се състезаваше с над 40 фирми от Дунавския регион.

"В предприятието вече работят 30 души на 3 машини“, посочи   изпълнителният директор Мирослав Запрянов. Те правят по 2,5 милиона ядливи чаши на месец. Амбициите на компанията са за закупуване на още 3 машини, с помощта на които оборотът да нарасне до 10 милиона бройки месечно.

Фабриката на Cupffee  се намира в индустриална зона "Тракия" в гр. Пловдив. Чашите се предлагат в над 30 държави от целия свят. Основната цел е да се редуцира голямото количество отпадъци от пластмасови чашки, които се разграждат.

Производствената сграда е с площ 3600 кв. м. и разполага с първата в света автоматична  производствена линия за биоразградими чаши.