Брой 211 (468), 30-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

България е на 58 място от 189 държави в доклад на Световната банка за темповете на регулаторна реформа


Нов доклад на Групата на Световна банка разкрива, че темповете на регулаторна реформа в региона на Европа и Централна Азия остават високи, като през изминалата година 19 страни от региона са предприели 65 реформи за подобряване на бизнес регулациите. 

Докладът „Doing Business 2014: Understanding Regulations for Small and Medium-Size Enterprises"  показва, че усилията за укрепване на правните институции и намаляване на сложността и разходите при регулаторните процеси са се оказали полезни за предприемачите в Европа и Централна Азия. Регионът е изпреварил Източна Азия и Тихоокеанския регион и се е превърнал във втория най-благоприятен за бизнес регион в света, непосредствено след икономиките с висок доход на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В доклада се констатира, че от 2009 г. насам своите практики за стартиране на бизнес са подобрили 92 процента от икономиките в Европа и Централна Азия, което е повече в сравнение с всеки друг регион в света. Благодарение на тези усилия, днес стартирането на бизнес е най-лесно в региона на Европа и Централна Азия, който изпреварва по този показател икономиките с висок доход от ОИСР. В отговор на финансовата криза през същия период 73 процента от икономиките в региона са реформирали производството по несъстоятелност, а 85 процента са въвели улеснения при плащането на данъци.

„Присъединяването към Европейския съюз (ЕС) през 2004 г. послужи като мощен стимул за някои икономики в региона”, заяви Аугусто Лопес - Кларос, директор Глобални индикатори и анализи в Група на Световната банка. „В нашия доклад се констатира, че тези икономики са продължили по пътя на цялостна и амбициозна икономическа и институционална реформа дори и след влизането си в ЕС, за да гарантират, че ще бъдат конкурентноспособни спрямо  своите по-развити партньори с висок доход. Освен това в доклада се посочва, че окуражаващи новини са налице в цяла Европа и Централна Азия. От 20-те икономики, които от 2009 г. насам в най-голяма степен са намалили разликите със съществуващите по-добри бизнес регулаторни практики, девет са от региона на Европа и Централна Азия: Армения, Беларус, Грузия, Косово, Бивша югославска република Македония, Молдова, Полша, Руската федерация и Украйна”.

България запазва позициите си в класирането и тази година е поставена на 58 място от 189 държави в сравнение с миналогодишното класиране, когато беше на 57 позиция от 185 страни. 

Руската федерация е сред 10-те страни в света, постигнали най-голямо подобрение през изминалата година, като е осъществила реформи в пет области, измервани с методологията Doing Business. При получаване на разрешения в Москва строителите вече не се сблъскват с толкова голямо забавяне, процесите на одобрение са оптимизирани, а таксите - по-ниски благодарение на приемането на Национален кодекс по градоустройство и срокове за регистрация на нови сгради.

Полша продължава да усъвършенства своите регулации и в тазгодишния доклад е на 45-то място по лекота на правене на бизнес в глобалната класация на 189 икономики. През изминалата година правителството е опростило процедурите за бизнес регистрация и получаване на разрешения за строителство.

Хърватия е отбелязала подобрение в пет области. Така например, в областта на трансграничната търговия правителството е инвестирало в подобрения в пристанището на Риека и е рационализирало експортните митнически процедури в процеса на подготовка за присъединяване към Конвенцията за общ транзитен режим на ЕС.

Сингапур оглавява световната класация по лекота на правене на бизнес. В списъка на 10-те икономики с най-благоприятни бизнес регулации влизат още Хонконг, Китай, Нова Зеландия, САЩ, Дания, Малайзия, Република Корея, Грузия, Норвегия и Обединеното кралство.

Наред с глобалната класация, всяка година докладът Doing Business отбелязва икономиките, които са подобрили най-много показателите си в сравнение с предходната година. 10-те икономики, които оглавяват списъка тази година, са (по реда на подобрение): Украйна, Руанда, Руската федерация, Филипините, Косово, Джибути, Кот д'Ивоар, Бурунди, Бивша югославска република Македония и Гватемала. Въпреки това, предизвикателствата остават - пет от страните, отбелязали най-голямо подобрение тази година - Бурунди, Кот д'Ивоар, Джибути, Филипините и Украйна, все още са в долната половина на глобалната класация по лекота на правене бизнес.

За докладите Doing Business - посетете Интернет страница www.doingbusiness.org
За Групата на Световната Банка - посетете Интернет страниците www.worldbank.orgwww.miga.org и www.ifc.org

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП възрази срещу увеличаване на минималната работна заплата и тавана на осигурителния доход
На заседание на НСТС социалните партньори изразиха забележки и резерви към проектобюджетите на държавата, на общественото осигуряване и Здравната каса за следващата година Още
Българската бизнес делегация бе приета от зам.-министъра на планирането и инвестициите на Виетнам
Констатирани бяха общи виждания за активизиране на двустранната търговия и инвестиции Още
„ВАШАТА ЕВРОПА“ – портал за практическа информация за граждани и предприятия в Европейския съюз
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговските палати на Хасково и Одрин подписаха Анекс към Споразумението за сътрудничество от 1992 г.
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Производствените цени са намалели с 3,5% за година
Свиват се производствените цени на храните Още
България е на 58 място от 189 държави в доклад на Световната банка за темповете на регулаторна реформа
Регион Европа и Централна Азия - втори след ОИСР по прилагане на добри бизнес регулаторни практики Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Българският институт за стандартизация предлага нов диск със стандарти „ISO 22000 - Системи за управление на безопасността на хранителните продукти”
Колекцията съдържа най-търсените стандарти, свързани с управлението на безопасността на хранителните продукти, на български език Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Научнопрактическа конференция „Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на ПСОВ”
26 ноември 2013 г., Шератон София Хотел Балкан Още
Тайванска стопанска мисия в София
7 ноември 2013 г., Шератон София Хотел Балкан Още