Назад

Еднократно облагане на свръхпечалбата с данък


Темата коментираха по БНР председателят на БТПП Цветан Симеонов и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа"

Според председателя на БТПП облагане на свръхпечалба ще доведе до субективни преценки и ще създаде условия за корупционни практики:

"България е призната за пазарна икономика. Всяка фирма има признато право - нейните собственици да се разпореждат с това, което е заработила, по начин, който смятат за добър. Ако една фирма е държавна, нормално е титулярят ѝ да решава как да се разпорежда. Във връзка с това беше въведена компенсационна схема, заради която българският бизнес успява да оцелее в конкурентните условия с европейските страни. Когато в Западна Европа подобни компенсации се предоставят на фирмите, няма как, когато сме в единен пазар, да не предприемем същите мерки. Може да се посегне на печалбата на АЕЦ "Козлодуй", но на частниците не, защото правим пазарна икономика. С 1/3 от печалбите на АЕЦ "Козлодуй" през тези години бяха посрещнати условията за рязко влошаване и скок в цените на електроенергията".

Ако смятаме да продължаваме с пазарната икономика, допълни той, намеса в управлението на фирмата е недопустима.

Интервюто на Снежана Иванова с Цветан Симеонов и Ваня Григорова в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл тук.