Брой 245 (2003), 20-12-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА

Пет компании ще участват в преговорите за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“


Работна група с представители от Министерството на енергетиката, "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Национална електрическа компания" ЕАД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД изготви кратка листа на фирмите, заявили интерес за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене". Комисията извърши преглед и анализ на подадените заявления за участие в процедурата и реши, че кандидатите, които най-добре отговарят на условията за опит в изграждане и инвестиране на ядрени мощности, които имат адекватна финансова способност да обезпечат задълженията за инвестиране и участие в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" и следва да бъдат включени в "кратък списък" (shortlist) на кандидатите, до които ще се изпрати покана за подаване на обвързващи оферти, са както следва: CNNC, Китай; Росатом – Атоменергопром, Руска федерация; Корейска хидро и ядрена корпорация, Република Корея; Фраматом САС, Франция; Дженерал Електрик, САЩ. Министър Петкова подчерта, че фирмите са световни лидери в сферата на ядрената енергетика и са избрани на база на техния опит, финансова стабилност и кредитен рейтинг. До края на месец януари ще бъдат изпратени покани на компаниите от "кратия списък" за подаване на обвързващи оферти.

В кратката листа са включени и компаниите Фраматом САС и Дженерал Електрик, тъй като и двете фирми са заявили интерес за участие в проекта чрез доставка на оборудване – Фраматом като доставчик на системи за безопасност, а Дженерал Електрик като проектант и доставчик на различни пакети, включително, но не ограничено до вторичния цикъл, състоящ се от основно оборудване на турбинна зала, както и на компресорите, трансформаторите и друго евакуационно оборудване. Двете фирми предлагат и да осигурят финансиране за системите, които ще доставят.

На 22-ри май тази година в Официален вестник на Европейския съюз бе публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". В рамките на поканата бе дадена и възможност за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. В рамките на обявения срок тринадесет кандидата подадоха заявления. Седем от компаниите заявиха интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта.

Процедурата е гъвкава и дава възможност на избрания стратегически инвеститор да води разговори с компаниите, заявили миноритарно участие в проекта или интерес за закупуване на електрическа енергия. От страна на Република Северна Македония бе заявен интерес за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ "Белене".

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно Проект на Тарифа за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа
БТПП подкрепя въвеждането на тол системата, но при целесъобразни цени и обхват Още
Отлична оценка на вашата компания с EXCELLENT SME
Възможност за позициониране сред най-сигурните и устойчиви компании в България Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Финална конференция и партньорска среща по проект 2REVIVE “Втори шанс за предприемачество“
Представени бяха различните интелектуални продукти, създадени по проекта Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
SMEs Webinars: Презентирай бизнеса си с Юли Тонкин на 13 януари от 15.00 часа
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: Безработицата за ноември 2019 г. е най-ниска за последните 11 г.
Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932 Още
При работа на официален празник трябва да се изплати минимум двойна надница
За Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември, а за Нова година – 01 януари 2020 г. Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Пет компании ще участват в преговорите за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“
Фирмите са световни лидери в сферата на ядрената енергетика Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Комисията за защита на конкуренцията прие секторен анализ на конкурентната среда на пазара на предоставяне на банкови услуги от страна на банките - членове на Асоциацията на банките в България