Брой 110 (115), 08-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Сътрудничеството в ЕС по енергийни въпроси ще засили позициите ни на пазара


Държавите-членки трябва да намерят общ подход в отношенията си с доставчици на енергия от страни извън ЕС, за да могат да бъдат гарантирани надеждни енергийни доставки на приемливи цени, заявява унгарската депутатка Edit Herczog - С&Д (на снимката).
По-долу, отговаряйки на поставени й въпроси, тя представя  основни моменти от своя доклад, очертаващ стратегия за енергийно сътрудничество на ЕС с други страни. Текстът ще бъде разгледан в пленарна зала на 11 юни и гласуван на 12 юни.

Как ЕС може да говори с един глас по енергийни въпроси?

Задължително е да има по-добра обмяна на информация. Големите енергийни доставчици разполагат с различни данни за европейските страни потребители, но ние в ЕС нямаме никаква информация едни за други. Наличието на информация ще засили позициите ни като купувачи на световните пазари.

Нужно е ново законодателство за начина, по който страните ще предоставят тази информация, и начина, по който тя ще се ползва, защото става въпрос за конфиденциални данни.

Как може това да стане?

Ние говорим за обмяна на информация на политическо ниво. Всеки път когато министрите на енергетиката заседават в Съвета, те трябва да обсъждат външното измерение на европейската енергийна политика в присъствието на комисаря по енергетиката Günther Oettinger и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи. Целите на енергийната политика на ЕС трябва да бъдат интегрирани по-добре във външнополитическата дейност.

В доклада Вие заявявате, че държавите-членки не трябва да сключват договори за енергийни доставки с трети страни, които нарушават интересите на друга държава-членка.

Да, така е. Ние всички сме икономически свързани в ЕС и затова придобиването на конкурентно предимство чрез подкопаването на интересите на други държави-членки е нечестно. Ние искаме да надграждаме върху силните си страни, а не да разкриваме слабостите си.

Диверсификацията на доставките на природен газ е един важен елемент на външната енергийна политика на ЕС. Кои алтернативни доставчици и маршрути ЕС трябва да подкрепи, за да намали зависимостта си от един единствен доставчик като Русия? Много се говори за пренос от юг на каспийски газ за Европа.

Ние искаме да отворим вратите си за всякакви енергийни източници, включително от района на Каспийско море. На този етап има две конкуриращи се идеи.

Едната е да се свържат и да се приспособят съществуващите газови мрежи като например в рамките на проекта за газопровод "Югоизточна Европа" (SEEP). Другият подход, този на Набуко, заявява, че тези мрежи са много стари и модернизирането им би било по-сложно от строителството на нова мрежа. Инвеститорите са тези, които трябва да решат дали да инвестират в стари мрежи или в построяването на нова с нова акционерна компания и нови правила.

На мен ми се струва, че втората възможност е по-привлекателна, по-дългосрочна и, предполагам, не по-скъпа от другата. Но аз не съм инвеститор, а това ще бъде инвестиционно решение.

Източник:  http://www.europarl.europa.eu/news/bg

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-виетнамски бизнес форум в София
Форумът се проведе паралелно със сесията на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия Още
БТПП участва редовна среща на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
Турция поема председателството на Организацията Още
Eвропалати: Революционната промяна на образователните системи е изключително важна за намаляване на младежката безработица
Страни като Австрия, Дания и Германия, които са приели структурирани програми за професионално образование, имат най-ниските нива на младежка безработица в ЕС Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Покана за участие в семинар на Българската асоциация за изолации в строителството
Целта е да се разяснят изискванията на Регламент/ЕС/№305/2011 и задълженията на икономическите оператори Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Специализирана методика за оценяване на енергийните спестявания след газификация
Методиката отчита отчита влиянието на външните и вътрешни условия в обектите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Сътрудничеството в ЕС по енергийни въпроси ще засили позициите ни на пазара
Темата ще бъде разгледана от Европейския парламент през следващата седмица Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинари по безопасност и здраве при работа
СЪОБЩЕНИЯ
Анкета: Превенция на конфликти при съчетаване на семейния и професионалния живот на служители на МСП
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство