Брой 110 (115), 08-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Българо-виетнамски бизнес форум в София


Поредна стъпка в развитието на българо-виетнамските търговски отношения бе проведеният на 7 юни Българо-виетнамски бизнес форум в София. Той бе организиран от Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката, търговията и туризма. Форумът е в рамките на 22-та сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество /СКТИНТС/ между Р България и СР Виетнам 05 – 09 юни 2012 г.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума като каза, че Виетнам е традиционен партньор на България в Азия. В новите условия сътрудничеството ни е белязано от нови предизвикателства. България е част от ЕС и е най-близката страна от ЕС до Азия. Виетнам, като част от АСЕАН, е много привлекателна бизнес дестинация. На този етап обемите на търговията и инвестициите обаче не съответстват на потенциала на двете страни.

Неголямата виетнамска бизнес делегация привлече представители на повече от 30 български фирми, които взеха участие във форума и последвалите срещи.

Председателят на българската част на СКТИНТС д-р Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните, подчерта, че добра основа за развитие на двустранните търговско-икономически отношения е подписаната в края на 2006 г. Спогодба за икономическо сътрудничество между двете страни. Той постави акцент върху предимствата на България като инвестиционна дестинация и съобщи, че държавата работи по план за намаляване на административната тежест, според който бизнесът може да спести до 300 млн. лв. годишно.

Г-жа Хо Тхи Ким Тхоа, заместник-министър на индустрията и търговията на Виетнам и председател на виетнамската част на СКТИНТС, представи накратко икономиката на своята страна, която има търговски контакти с повече от 200 страни и икономически територии в света. Растежът на БВП на Виетнам през 2011 г. е 5,7 %. В износната листа на страната присъстват стоки като: черен пипер, кашу, текстил, каучук, ориз, кафе, рибни и морски продукти. Страната внася машини, оборудване, резервни части и потребителски стоки. Ръст през последната година се наблюдава в областта на информационните технологии – 16%.

На държавно ниво се работи усилено за подобряване на инвестиционната среда. В страната вътрешното търсене нараства годишно с 20%. Общата покупателна способност на 87-милионното население на Виетнам се оценява на 80 млрд.щ.д.

По време на форума бе отбелязано и отличното сътрудничество между БТПП и Посолството на Виетнам в София.

Форумът продължи с икономически презентации от страна на Българската агенция за инвестиции и от Посолството на Виетнам в София.

Участниците споделиха своя опит в двустранната търговия и проведоха множество бизнес разговори.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-виетнамски бизнес форум в София
Форумът се проведе паралелно със сесията на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия Още
БТПП участва редовна среща на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
Турция поема председателството на Организацията Още
Eвропалати: Революционната промяна на образователните системи е изключително важна за намаляване на младежката безработица
Страни като Австрия, Дания и Германия, които са приели структурирани програми за професионално образование, имат най-ниските нива на младежка безработица в ЕС Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Покана за участие в семинар на Българската асоциация за изолации в строителството
Целта е да се разяснят изискванията на Регламент/ЕС/№305/2011 и задълженията на икономическите оператори Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Специализирана методика за оценяване на енергийните спестявания след газификация
Методиката отчита отчита влиянието на външните и вътрешни условия в обектите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Сътрудничеството в ЕС по енергийни въпроси ще засили позициите ни на пазара
Темата ще бъде разгледана от Европейския парламент през следващата седмица Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинари по безопасност и здраве при работа
СЪОБЩЕНИЯ
Анкета: Превенция на конфликти при съчетаване на семейния и професионалния живот на служители на МСП
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство