Брой 110 (115), 08-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Eвропалати: Революционната промяна на образователните системи е изключително важна за намаляване на младежката безработица


Необходима е революционна промяна в националните образователни системи и включване на повече практически опит в академичните програми за справяне с нарастващата безработица в много части от Европейския съюз, особено сред младите хора. Ето защо професионалното образование и обучение трябва да бъдат поставени в основата на програмите на ЕС за разкриване на нови работни места и генериране на растеж.

Това беше ключовото послание отправено от Европалати по време на конференцията на високо ниво в Европейския парламент. Европалати призова законотворците да се постараят стажовете и структурираното професионално обучение да са адекватно отразени в продължаващите преговори за образователната програма на Европейския съюз „Еразъм за всички” за периода 2014 – 2020 г.

Българската търговско-промишлена палата, като дългогодишен член на Европалати, неведнъж до сега е представяла становища за необходимостта от ефективни стажантски програми за преодоляване на младежката безработица и за създаване на заетост. Преди няколко дни БТПП подписа Национално споразумение "Първа работа" и пое ангажимент да информира своите членове за възможностите, които предоставя програмата, и да осигури първоначална консултантска помощ.

Според генералния секретар на Европалати Арналдо Абруцини не случайно страни като Австрия, Дания и Германия, които са приели ясни и структурирани програми за професионално образование и обучение, имат най-ниските нива на младежка безработица в Европейския съюз.

Европалати подчертава необходимостта от значително повишаване на дела на професионалното обучение в програмата „Еразъм за всички”; насочване употребата на структурните и кохезионния фонд (както през настоящия финансов период, така и в периода след 2014 г.) в помощ на създаването на ефективни стажантски програми в ЕС; насърчаване на мобилността сред стажантите и промотиране на професионалното образование и обучение като атрактивна възможност, която е в еднаква степен уважавана и осигурява плавен преход към целодневно висше образование.

Г-н Абруцини обобщи: „Образователните политики остават национална отговорност, но Европейският съюз също може да предприеме действия, които допълнително да подпомогнат мобилността и да насърчат приемането на ефективни мерки и програми и тяхната реализация. Професионалното образование и обучение е ключов елемент за реализирането на програмата за растеж, която в момента доминира сред дискусиите на лидерите от ЕС.”

Препоръките на Европалати ТУК

ЕВРОПАЛАТИ – Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати представлява повече от 20 милиона предприятия в Европа – 93% от които са малки и средни предприятия – чрез членовете си в 45 държави и Европейска мрежа от 2000 регионални и местни палати.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българо-виетнамски бизнес форум в София
Форумът се проведе паралелно със сесията на Междуправителствената българо-виетнамска смесена комисия Още
БТПП участва редовна среща на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
Турция поема председателството на Организацията Още
Eвропалати: Революционната промяна на образователните системи е изключително важна за намаляване на младежката безработица
Страни като Австрия, Дания и Германия, които са приели структурирани програми за професионално образование, имат най-ниските нива на младежка безработица в ЕС Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Покана за участие в семинар на Българската асоциация за изолации в строителството
Целта е да се разяснят изискванията на Регламент/ЕС/№305/2011 и задълженията на икономическите оператори Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Специализирана методика за оценяване на енергийните спестявания след газификация
Методиката отчита отчита влиянието на външните и вътрешни условия в обектите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Сътрудничеството в ЕС по енергийни въпроси ще засили позициите ни на пазара
Темата ще бъде разгледана от Европейския парламент през следващата седмица Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинари по безопасност и здраве при работа
СЪОБЩЕНИЯ
Анкета: Превенция на конфликти при съчетаване на семейния и професионалния живот на служители на МСП
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство