Брой 2 (1761), 03-01-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент ще посвети последните месеци от мандата си на теми като предстоящите избори, Брекзит и бъдещето на Европа


Европейските избори

От 23 до 26 май европейските граждани ще имат възможност да изберат 705 депутати, които след това ще сформират новия състав на Парламента и ще определят кой ще бъде председател на Комисията. Очаквайте дебатите между водещите кандидати на политическите партии.

Бъдещето на Европа

Депутатите ще продължат дискусията с ръководителите на страните в ЕС относно това как трябва да изглежда Европа в бъдеще.

Сред тези, които ще говорят на предстоящите пленарни заседания, са испанският премиер Педро Санчес, финландският министър-председател Юха Сипила и италианският премиер Джузепе Конте.

Брекзит

Очаква се Великобритания да се оттегли от ЕС в края на март 2019 г. Всяко едно споразумение по въпроса трябва да бъде одобрено от Европейския парламент.

Дългосрочният бюджет на ЕС

Парламентът е одобрил приоритетите си за следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.). Депутатите приканват Съвета за започване на преговори по конкретните числа, както и по отделни програми. Депутатите искат да бъде достигнато споразумение преди изборите през май, за да се избегнат забавяния и загуби на работни места по важни проекти.

Одобрение на пестициди

Специалната комисия на ЕП, която разглежда процедурата за одобрение на пестициди на европейско ниво, ще приеме своя доклад през януари. Препоръките на Парламента са насочени към опазването на здравето на хората и на животните, както и на чистотата на околната среда.

Свободна търговия

Парламентът ще гласува през март по споразумения за свободна търговия със Сингапур и Мексико. Сингапур е важен търговски партньор на ЕС, като там са установени над 10 000 компании от ЕС, които използват страната, за да обслужват тихоокеанския регион. Износителите от ЕС на пилешко месо, сирене, шоколад и тестени изделия пък ще са сред тези, които ще спечелят най-много от договора с Мексико.

Мерки срещу пропагандата от други страни

Депутатите ще обсъждат как да противодействат на пропагандата от страни извън ЕС. Сред възможните решения са подобряване на информираността, засилване на медийната грамотност и подкрепа за разследващата журналистика.

Сигнали за нередности

Депутатите ще продължат работата си по осигуряването на адекватна закрила на хора, които сигнализират за нередности. Подобни сигнали бяха в основата на разкрития като Дизелгейт, Люкслийкс и Досиетата от Панама.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП стартира новия проект по Националния план за действие по заетостта за 2019 г.
Основен акцент върху работата с продължително безработните Още
БТПП предлага преводи и легализация на документи на повече от 20 езика
Организирано е комплексно обслужване на клиентите Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Председателят на ЕВРОПАЛАТИ призовава за по-отворена Европа през 2019 година
Кристоф Лайтъл споделя позицията си по най-важните теми на 2018 г. и перспективите за новата година Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
За търговско и производствено коопериране и технологичен трансфер Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Работодатели, наели работници без трудов договор, губят право да участват в обществени поръчки за три години
Информация от Главна инспекция по труда Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ЕК обяви 335 конкурсни сесии за научни изследвания по „Хоризонт 2020“
Българските предприятия могат да подават проектни предложения и да кандидатстват за финансиране Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Виетнам – атрактивна инвестиционна дестинация в Азия
СТИВ - Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент ще посвети последните месеци от мандата си на теми като предстоящите избори, Брекзит и бъдещето на Европа