Брой 2 (1761), 03-01-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Виетнам – атрактивна инвестиционна дестинация в Азия


Според американското списание „Forbes“, Виетнам е най-атрактивната инвестиционна дестинация в Азия. Със 17 милиарда щатски долара привлечени преки чуждестранни инвестиции през 2017 година и  250 милиарда щатски долара брутен вътрешен продукт, Виетнам се оценява като най-големия развиващ се пазар.

През 2018 година Виетнам е четвъртият пазар по първично публично предлагане в региона, надминавайки Република Корея, Сингапур и Австралия. Пазарът на недвижими имоти в страната, и особено в град Хошимин,  процъфтява,  брутният вътрешен продукт на страната расте с около 7% годишно.

Всестранното и прогресивно споразумение за транс-тихоокеанско партньорство и Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам се очаква да влязат в сила през следващите месеци, като по този начин ще помогнат на Виетнам да се интегрира още по-добре в световната икономика.  

Списание „Forbes“ изтъква, че Виетнам привлича все повече чужди инвестиции, тъй като правителството на страната се е съсредоточило върху изграждането на ясна визия за икономическо развитие и  предлага на чуждите инвеститори млади, високопроизводителни и икономически ефективни работници за производство на стоки за износ. Тази политика доведе до рекорден приток на преки чуждестранни инвестиции, с които надмина развити азиатски икономики като Япония, Република Корея и Тайван, и които повече от 90% са за производство.

Във Виетнам са инвестирали в производствени мощности най-известните в света компании.

През последните десет години Виетнам стана неразделна част от световното предлагане на много стоки - от смартфони и електроника до морски продукти и кашу. Страната също е готова да приеме нови чуждестранни компании, които се стремят да преструктурират своите вериги за доставки и производство в резултат от продължаващото напрежение в търговията между САЩ и Китай.

Списание „Forbes“ акцентира, че виетнамското правителство има намерение да направи публични стотици държавни предприятия, което ще бъде от решаващо значение за икономическия растеж на страната. Този процес е преди всичко с цел привличане на инвестиции в няколко сектора и най-вече производството, търговията на дребно и здравеопазването.

Инвестиционният интерес от страна на чуждестранни компании, вероятно, ще се увеличи, тъй като Министерството на финансите направи промени в нормативната уредба и ограниченията за чуждестранната собственост върху котираните на фондовата борса дружества, които в момента са 49%, ще бъдат премахнати през 2019 година.

Изготвил: Олег Маринов, Ръководител на СТИВ - Хошимин

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП стартира новия проект по Националния план за действие по заетостта за 2019 г.
Основен акцент върху работата с продължително безработните Още
БТПП предлага преводи и легализация на документи на повече от 20 езика
Организирано е комплексно обслужване на клиентите Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Председателят на ЕВРОПАЛАТИ призовава за по-отворена Европа през 2019 година
Кристоф Лайтъл споделя позицията си по най-важните теми на 2018 г. и перспективите за новата година Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
За търговско и производствено коопериране и технологичен трансфер Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Работодатели, наели работници без трудов договор, губят право да участват в обществени поръчки за три години
Информация от Главна инспекция по труда Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ЕК обяви 335 конкурсни сесии за научни изследвания по „Хоризонт 2020“
Българските предприятия могат да подават проектни предложения и да кандидатстват за финансиране Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Виетнам – атрактивна инвестиционна дестинация в Азия
СТИВ - Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент ще посвети последните месеци от мандата си на теми като предстоящите избори, Брекзит и бъдещето на Европа