Брой 2 (1761), 03-01-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

Председателят на ЕВРОПАЛАТИ призовава за по-отворена Европа през 2019 година


Председателят на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) Кристоф Лайтъл, подчерта постигнатия напредък през 2018 г. в областта на свободната търговия, кръговата икономика и преговорите за постигане на споразумение за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

По отношение на перспективите за новата година, Кристоф Лайтъл заяви: „2019 година ще бъде решаваща за Европа, през която трябва да мислим и да действаме за положителна, конструктивна промяна на Европейския съюз. Европа трябва да бъде по-интегрирана и да работи заедно за запазване на водещата си роля като най-силната икономика в света.

За да постигнем това, трябва да продължим да разширяваме мрежата си от споразумения за свободна търговия, както и да положим повече усилия, за да могат всички европейски малки и средни предприятия да се възползват от предимствата на тези търговски споразумения. Освен това, иновациите в областта на кръговата икономика са задължителни, с оглед на възможностите, които този подход ще донесе за икономическата система, за нашите компании и предприемачи, и за постигането на един устойчив свят. И накрая, трябва да разберем силите, които ще окажат влияние и ще променят бъдещето на работната сила, да се подготвим с необходимите умения за бъдещето, за да превърнем талантите си в просперитет.

Според председателя на ЕВРОПАЛАТИ, предстоящите избори за Европейски парламент през май 2019 г. ще бъдат от решаващо значение за формирането на бъдещето на Европа и за бъдещото функциониране на единния пазар в полза на малките и средни предприятия и предприемачите. „Европа трябва да остане заедно и да се изправи пред предизвикателствата на 2019 г. като реши кой ще донесе кураж и надежда, а не страх и отчаяние, кой ще открие положителни възможности за живота на младите хора и на следващите поколения. Време е всички да престанат да мислят само за себе си и да започнат да мислят с по-широка перспектива за Европа като цяло“, заяви той.

По отношение на икономическите перспективи за 2019 г., Кристоф Лайтъл коментира: „Както стана ясно от последното икономическо проучване на ЕВРОПАЛАТИ, очакванията на европейския бизнес за 2019 г. все още са положителни, но все пак не толкова положителни колкото през предходните години. Всички ние трябва да работим заедно от първия ден, за да възстановим доверието и да създадем по-добри възможности за нашите предприемачи.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП стартира новия проект по Националния план за действие по заетостта за 2019 г.
Основен акцент върху работата с продължително безработните Още
БТПП предлага преводи и легализация на документи на повече от 20 езика
Организирано е комплексно обслужване на клиентите Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Председателят на ЕВРОПАЛАТИ призовава за по-отворена Европа през 2019 година
Кристоф Лайтъл споделя позицията си по най-важните теми на 2018 г. и перспективите за новата година Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
За търговско и производствено коопериране и технологичен трансфер Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Работодатели, наели работници без трудов договор, губят право да участват в обществени поръчки за три години
Информация от Главна инспекция по труда Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
ЕК обяви 335 конкурсни сесии за научни изследвания по „Хоризонт 2020“
Българските предприятия могат да подават проектни предложения и да кандидатстват за финансиране Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Виетнам – атрактивна инвестиционна дестинация в Азия
СТИВ - Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент ще посвети последните месеци от мандата си на теми като предстоящите избори, Брекзит и бъдещето на Европа