Назад

Икономическа прогноза от зимата на 2022 г.: очаква се растежът да се възстанови след зимния спад


В зимната икономическа прогноза от 2022 г. се предвижда, че след значителна експанзия от 5,3 % през 2021 г. икономиката на ЕС ще отбележи ръст от 4,0 % през 2022 г. и 2,8 % през 2023 г. През третото тримесечие на 2021 г. ЕС като цяло достигна равнището на БВП отпреди пандемията и се очаква всички държави членки да преминат този етап до края на 2022 г.

По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 3.7% през 2022 г. и 3.9% през 2023г.

Въпреки че още икономическата прогноза от есента на 2021 г. предвиждаше забавяне, то беше по-рязко от предвиденото, тъй като се увеличиха препятствията за растежа: по-специално, увеличаването на случаите на заразяване с COVID-19, високите цени на енергията и продължаващите смущения в доставките.

Растежът продължава да е обусловен от пандемията, тъй като много държави от ЕС изпитват затруднения поради съчетанието от повишен натиск върху здравните системи и недостиг на персонал поради заболявания, предпазни карантини или задължения за полагане на грижи. Трудностите в логистичното осигуряване и доставките, включително недостигът на полупроводници и някои метални изделия, също ще продължат да тежат върху производството поне през първата половина на годината. На последно място, но не и по важност, в момента се очаква цените на енергията да останат високи по-дълго време от очакваното в есенната прогноза, като по този начин ще окажат по-продължително влияние върху икономиката и по-голям инфлационен натиск.

Тази прогноза предполага, че натискът върху икономиката, причинен от настоящата вълна от инфекции, ще бъде краткотраен. Очаква се икономическата активност да се възстанови, също поради нормализирането на условията на снабдяване и отслабването на инфлационния натиск.

Прогнозата за инфлацията бе значително преразгледана в посока нагоре в сравнение с есенната прогноза. Това отразява въздействието на по-високите цени на енергията, но също така и разширяването на инфлационния натиск върху други категории стоки от есента насам. В България се очаква инфлацията да достигне 6.3% през 2022 г., след което да намалее на 3.9% през 2023 г.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: Икономиката на ЕС вече възстанови позицията си след претърпените през пика на кризата загуби, благодарение на успешните кампании за ваксиниране и координираната подкрепа на икономическата политика. Безработицата достигна рекордно ниско равнище. Това са важни постижения. Тъй като пандемията все още продължава, непосредственото предизвикателство пред нас е да запазим хода на възстановяването. Значителното покачване на инфлацията и цените на енергията, както и затрудненията във веригата на доставки и на пазара на труда забавят растежа. В перспектива обаче очакваме по-късно тази година с отслабването на някои от тези фактори да се върнем към висока икономическа активност. Основните показатели на ЕС остават силни и ще бъдат допълнително подкрепени, когато държавите започнат да прилагат напълно своите планове за възстановяване и устойчивост.

Повече информация ще намерите в документа тук.