Назад

GS1 Aвстралия приветства федерално финансиране за проследимост в хранителния и селскостопанския сектор на континента



Мария Палацоло, гл. изп. директор на GS1 Австралия

В края на месец януари 2021г., федералният министър на земеделието и на Северна Австралия, г-н Дейвид Литълпрауд, обяви правителствено финансиране от над 68 милиона долара за укрепване на системите за проследимост в земеделския сектор в Австралия, като се аргументира, че „Проследимостта е ключът към поддържането на нашата международна репутация и осигуряването на международни пазарни премии за австралийските производители“.

Експерти от GS1 Aвстралия допълниха, че изборът на единни стандарти за данните при реализирането на проследимост на фона на различните системи „може да добави до 1 милиард долара годишно към крайния резултат на австралийските фермери“.

Мария Палацоло, гл. изп. директор на GS1 Австралия, приветства инициативата на правителството и предложението за формиране на Национален алианс и Национален хъб за проследимост в земеделието. „Работим с основните производители в Австралия, представители на правителството, водещи индустриални асоциации и доставчици на софтуерни решения за подобряване на проследимостта и търговията в хранителния и селскостопанския сектор. Отскоро стандартите GS1, в т.ч. 2D баркод и Digital Link, се прилагат при производство на млечни продукти, грозде, череши, картофи и месо. Инвестицията ще ни позволи да надградим първоначалните програми и да създадем национално, мултисекторно решение“, каза Палацоло.

През ноември 2021 г. Националната консултативна група за проследимост на GS1 (National GS1 Traceability Advisory Group) публикува Национално споразумение за проследимост (National Traceability Accord, NTA), представящо подход за проследимост, който да обхваща цяла Австралия и всички секторите.

Палацоло продължава: „Ангажираме се да помагаме на нашите над 2,5 милиона международни и над 20 хиляди австралийски членове чрез програми и инициативи в подкрепа на обществената политика, включително чрез консултации, специализирани по интереси и работни групи по теми, свързани с проследимост, дигитални етикети за кръгова икономика, борба с фалшификатите, достъп до пазара и реформа на търговията."

„Анонсът на Австралийското правителство осигурява акцентът и насочва индустрията към следващите важни стъпки за подобряване на проследимостта и прозрачността на всяка стъпка от веригата за доставки.“  

Международната общност GS1 (115 Национални организация в цял свят) работи в подкрепа на правителства, индустрии и крайни потребители, за да помогне за трансформацията към дигитални, ефективни и безопасни глобални вериги за доставки.

Повече информация за стандартите GS1 може да намерите на сайтовете на Глобалната организация GS1, всяка от 115-те Национални организации GS1, вкл. GS1 Австралия и GS1 България. Относно активностите на GS1 Австралия по темата за проследимостта www.gs1au.org/traceability .

За въпроси и съдействие относно  внедряването на стандартите GS1 може да се обръщате към експертите на GS1 България на тел.02/8117 439; 571; 604; 611 или пишете на gs1bulgaria@gs1bg.org