Назад

ЕС взема мерки срещу Китай в рамките на СТО, за да защити своя сектор на високите технологии


Европейският съюз завежда дело срещу Китай пред Световната търговска организация (СТО), тъй като страната ограничава достъпа на дружества от ЕС до чуждестранни съдилища с цел защита и използване на техните патенти.

Китай сериозно ограничава дружества от ЕС, които имат права върху ключови технологии (като 3G, 4G и 5G), при защитаването на тези права, когато патентите им се използват незаконно или без подходяща компенсация, например от китайски производители на мобилни телефони. Патентопритежателите, които се обръщат към съд извън Китай, често се наказват със значителни глоби в Китай, което ги подлага под натиск да се примирят с лицензионни такси под пазарните цени. 

Тази китайска политика е изключително вредна за иновациите и растежа в Европа, тъй като на практика лишава европейските технологични дружества от възможността да упражняват и защитят правата, които им дават технологично предимство.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател и комисар по въпросите на търговията, заяви: „Трябва да защитим динамичния високотехнологичен сектор на ЕС, който е двигател за иновации, гарантиращ водещата ни роля в разработването на бъдещи иновативни технологии. Дружествата от ЕС имат право да потърсят правосъдие при справедливи условия, когато техните технологии се използват незаконно. Поради това днес започваме консултации в рамките на СТО.“

От август 2020 г. насам китайски съдилища постановяват решения, известни като „забрани за водене на съдебно производство“, за да упражняват натиск върху дружества от ЕС с патенти в областта на високите технологии и да ги възпрепятстват да защитават правомерно своите технологии. Освен това китайски съдилища заплашват с тежки глоби, за да възпрат европейските дружества да се обърнат към чуждестранни съдилища.

Това постави европейските високотехнологични дружества в твърде неблагоприятно положение, когато се борят за правата си. Китайските производители искат тези „забрани за водене на съдебно производство“, да се възползват от по-евтин или дори свободен достъп до европейски технологии.

По редица поводи ЕС е повдигал този въпрос пред Китай, за да намери решение, но без резултат. Тъй като според ЕС действията на Китай са несъвместими със Споразумението на СТО за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (ТРИПС), ЕС поиска консултации в рамките на СТО.

По-нататъшни стъпки

Поисканите от ЕС консултации за уреждане на спора са първата стъпка в процедурата за уреждане на спорове в рамките на СТО. Ако в срок от 60 дни те не доведат до намиране на задоволително решение, ЕС може да поиска от СТО да създаде специализирана група, която да се произнесе по въпроса.

Контекст

Патентите, до които се отнася този казус, са от съществено значение за стандарти. Те представляват патенти, които са абсолютно необходими за производството на стоки, които отговарят на определен международен стандарт. Тъй като използването на защитените с тези патенти технологии е задължително при производството например на мобилни телефони, патентопритежателите са поели ангажимент да лицензират тези патенти на производителите при справедливи, разумни и недискриминационни условия. Поради това производителят на мобилни телефони следва да придобие лиценз за тези патенти (за който се заплаща лицензионна такса, договорена с патентопритежателя). Ако даден производител не се снабди с лиценз и/или откаже да плати, патентопритежателят може да се позовава на тези патенти и да се обърне към съд, който да спре продажбата на продуктите, съдържащи тази нелицензирана технология.

През август 2020 г. Върховният народен съд на Китай реши, че китайските съдилища могат да забранят на патентопритежателите да се обърнат към съд извън Китай, за да защитят патентите си, като съдилищата въведат „забрана за водене на съдебно производство“. Върховният народен съд също така реши, че нарушаването на такова определение може да бъде санкционирано с глоба в размер на 130 000 EUR на ден. Оттогава китайските съдилища вече са наложили четири такива забрани за водене на съдебно производство срещу чуждестранни патентопритежатели.

За повече информация

Искане за консултации

Схема на процедурите на СТО

Кратко представяне на механизмите за уреждане на спорове в СТО

Заведени от ЕС дела в рамките на СТО