Назад

Европейски съвет по иновациите: най-големите досега възможности за годишно финансиране с цел подпомагане на новаторите


Комисията прие работната програма на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) за 2022 г. Тя открива възможности за финансиране на стойност над 1,7 милиарда евро през 2022 г., насочени към разрастването на авангардните новатори и създаването на нови пазари, например в областта на квантовите изчислителни технологии, батериите от ново поколение и генната терапия. Създаден през март 2021 г. като важно ново звено по линия на програмата „Хоризонт Европа“, Европейският съвет по иновациите разполага с общ бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021—2027 г.

Какво е новото в работната програма за 2022 г.?

Работната програма на Европейския съвет по иновациите за 2022 г. съдържа няколко нови елемента, които опростяват процеса на кандидатстване и допринасят за политиките на ЕС.

Новости

  • Нова инициатива на ЕСИ „Scale-Up 100“: След като вече подкрепи над 2600 малки и средни (МСП) и стартиращи предприятия от 2018 г. насам, ЕСИ въвежда инициативата си „Scale-Up 100“, за да определи 100 обещаващи дълбокотехнологични дружества от ЕС, които имат потенциал да станат „еднорози“ (с оценка над 1 милиарда евро).
  • Капиталови инвестиции на стойност над 15 милиона евроИнструментът „Ускорител“ на ЕСИ ще позволи на дружествата, работещи по технологии от стратегически европейски интерес, да кандидатстват за инвестиции на ЕСИ на стойност над 15 милиона евро. 
  • По-силна подкрепа за жените новатори:
    • Ще бъде разработен индекс за представеност на половете и многообразие в областта на иновациите с цел установяване на пропуските и насърчаване на многообразието в рамките на дружествата. Той ще предостави последователна информация на инвеститорите, финансиращите организации, клиентите и създателите на политики.
    • Изданието на Наградата на ЕС за жени новатори за 2022 г. ще включва две допълнителни награди за новатори на възраст под 35 години, поради което ще бъдат присъждани общо шест награди: три награди за най-вдъхновяващите жени новатори в целия ЕС и в държавите, асоциирани с програмата „Хоризонт Европа“, и три награди за най-обещаващите „Изгряващи новатори“ на възраст под 35 години.

Принос към приоритети на политиката

Работната програма за 2022 г. съдържа актуализиран набор от „Предизвикателства на ЕСИ“. Предизвикателствата на ЕСИ, с бюджет от над 500 милиона евро, предоставят възможности за финансиране на стартиращи предприятия в тематични области с цел разработване на технологии, които ще допринесат за постигане на целта на ЕС за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г., както и за изграждане на стратегическа автономност в областта на квантовите, космическите и новите медицински технологии.

Финансиране и подкрепа от Европейския съвет по иновациите през 2022 г.

  • „Изследвач“ на ЕСИ, с бюджет от 350 милиона евро, за подкрепата на мултидисциплинарни изследователски екипи при извършването на визионерски научни изследвания, които имат потенциал да доведат до технологични пробиви.
  • „Преход“ на ЕСИ, с бюджет от 131 милиона евро, за превръщане на резултатите от научните изследвания във възможности за иновации, като акцентът се поставя върху резултатите, получени от проектите по инструмента „Изследвач“ на ЕСИ и проектите за доказване на изпълнимостта на концепция в рамките на Европейския научноизследователски съвет, както и за достигане на технологична зрялост и за изграждане на икономическа обосновка за конкретни приложения.
  • „Ускорител“ на ЕСИ, с бюджет 1,16 милиарда евро, за стартиращи предприятия и МСП с цел разработване и увеличаване на мащаба на високоефективни иновации, които имат потенциала да създават нови пазари или да предизвикат смущения в съществуващите.

Всички проекти на Европейския съвет по иновациите имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса, които осигуряват инструктори, наставници и експертни знания, възможности за партньорство с предприятия, инвеститори и други, както и редица други услуги и прояви.